Kanta puoleen – Sikaruton torjuntaa tehostetaan

Sikarutto

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee tehostettuja toimia Suomen lähialueilla hälyttävästi levinneen afrikkalaisen sikaruton (ASF) torjumiseksi.

Suunnitelmissa on ulkotarhauksen rajoittaminen, villisikakannan tuntuva vähennys ja näkyvä tiedotus rajanylityspaikoilla.

Ministeriön tavoitteena on suojata Itä-Suomessa olevia sikatiloja ja villisikatarhoja Venäjän puolelta uhkaavilta tartunnoilta.

Harkinnassa on kaikkien riskialueen sikojen määrääminen sisätiloihin tai vaihtoehtoisesti kaksoisaitaukset ulkotarhoille kosketusyhteyden välttämiseksi luonnonvaraisten villisikojen kanssa.

Rajoitukset tulisivat koskemaan arviolta joitakin kymmeniä villisikatarhoja tai sikatiloja rajoitusten piiriin otettavan alueen koosta riippuen.

– Toistaiseksi tiedossamme ei ole tartuntoja Suomen rajan välittömässä läheisyydessä Venäjän puolella, mutta seuraamme tilanteen kehittymistä yhteistyössä naapurimaiden eläinlääkintähallinnon edustajien kanssa. Vastaavankaltaiset rajoitukset ovat jo voimassa esimerkiksi Virossa, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kertoo.

Kaikkein tärkein toimenpide olisi kuitenkin villisikakannan puolittaminen noin 500–600 yksilöön.

Tavoitteen saavuttamiseksi on jo sallittu valon ja houkutusrehun käyttö metsästyksessä, tarkennettu luotikokoa sekä lyhennetty villisikanaaraan rauhoitusaikaa.

Toimenpiteistä huolimatta Suomen villisikakanta on jatkanut kasvuaan.

Erityisen varovainen tulee ministeriön mukaan olla villisikojen talviruokinnan suhteen ja ruokintaa tulee käyttää ainoastaan metsästystarkoituksessa, ei kannan säilyttämiseksi tai lisäämiseksi.

Ministeriö suunnittelee lisähelpotuksia pyyntiä koskeviin säädöksiin ja kannan koon seurantaan.

ASF

  • Afrikkalainen sikarutto (ASF) on sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti ja yksi vakavimmista sikataloutta uhkaavista taudeista Euroopassa.
  • Tauti on levinnyt luonnonvaraisten villisikojen välityksellä ja ihmisen toiminnan kautta Suomen lähialueille Venäjälle ja Baltiaan.
  • Taudin leviäminen maahan olisi merkittävä takaisku suomalaisen sianlihan viennille.
  • Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen.