Kansanedustaja haluaa apteekeista monipuolisia terveydenhuollon lähipalvelupisteitä

Apteekit

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma vaatii hallitukselta toimia apteekkitoiminnan laajentamiseksi.

Hän toteaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon kenttä on sote-uudistuksen myötä täysremontissa useiden vuosien ajan, ja tässä yhteydessä pitäisi pohtia uudelleen myös apteekkijärjestelmän kehittämismahdollisuuksia.

Kauman mukaan apteekit pitäisi valjastaa entistä tehokkaammin palvelemaan kansalaisia.

– Suomen nykyinen apteekkijärjestelmä on jäänyt jälkeen ajastaan sekä yleiseurooppalaisesta kehityksestä. Muualla Euroopassa on ymmärretty, että apteekkien kannattaa tehdä enemmän kuin toimia vain lääkkeiden jakelijoina, Kauma sanoo tiedotteessa.

Kauman mukaan apteekkien tulisi olla terveydenhuollon lähipalvelupisteitä, joissa tarjottaisiin esimerkiksi rokotuspalveluita, antigeenitestejä tai vaikkapa verikokeita verenohennuslääkkeiden käyttöä varten.

– Ylipäätään joidenkin terveyttä edistävien terveydenhuollon palveluiden tarjoaminen tulisi sallia apteekeille. Tämä olisi yksi olennainen keino vähentämään painetta perusterveydenhuollon puolella, jossa jo nyt kärsitään lääkäri- ja hoitajapulasta sekä mahdottomista hoitojonoista.

Kauma näkee, että apteekkitoiminnan kehittäminen parantaisi terveyspalveluiden saatavuutta koko maassa, ja toisi ennaltaehkäisyn avulla myös säästöjä.

– Terveyskeskusten määrä ei nykykehityksellä ole ainakaan lisääntymässä, ja sote-palvelut tulevat yhä enemmän tulevaisuudessa keskittymään suuriin kasvukeskuksiin, mikä puolestaan kasvattaa joidenkin osalta etäisyyksiä palveluiden pariin. Mielestäni maamme kattava apteekkiverkosto voisi osittain paikata tätä problematiikkaa.

Kauman mielestä apteekkien monipuolistamista jarruttaa taustalla kummitteleva ajatus apteekkien vanhakantaisesta roolista.