Kalmari: Ruuan hinnan noususta valtaosan on siirryttävä viljelijälle

PTT:n ennusteen mukaan kulutuksen kasvu ja hyvät vientimarkkinat nostavat elintarvikkeiden hintoja tänä vuonna.
Ruuan hinta

Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa, että ruuan hinta nousee Suomessa tänä vuonna. Pääsyynä on kulutuksen kasvu kotimaassa, mutta myös ruuan vientimarkkinoiden hyvä vire.

Ruuan hinta nousee kaikissa päätuoteryhmissä tasaisesti. Alkuvuonna eniten lisää on tullut maitotuotteiden hintoihin. Lihatuotteiden hinnat kääntyvät tänä vuonna nousuun peräti neljä vuotta kestäneen laskun jälkeen. Myös viljatuotteiden hintalapun loppusumma kasvaa.

Maatalouden yrittäjätulossa kehitys ei kuitenkaan tule näkymään. Viljelijän tilipussin ennustetaan päinvastoin kevenevän entisestään. Näin käy, kun tuottajahinnat pysyvät vakaina, mutta tuotantopanosten hinnat nousevat.

Alaspäin käryää vetävät myös kasvituotannon pienentyvät tulot vaikka kotieläintuotannon tulot hieman nousevatkin.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmarin (kesk.) mielestä tällainen kehitys ei voi olla oikein. Hän vaatiikin, että ruuan hinnannoususta valtaosan on siirryttävä viljelijälle.

– Kaikkien tulisi ymmärtää, että ilman kannattavaa alkutuotantoa ei saada laadukkaita raaka-aineita, jotka puolestaan ovat perustana koko elintarvikesektorin menestykselle, Kalmari alleviivaa.

Elintarviketeollisuudella näyttäisi ennusteen mukaan olevan edessä hyvä vuosi. Sen takaa hintojen nousu sekä tuonnin että viennin osalta. Elintarvikkeiden hinnat kasvavat kansainvälisilläkin markkinoilla, mikä vähentää kotimaisen teollisuuden kohtaamaa hintakilpailua ja parantaa teollisuuden suhteellista kilpailuasemaa.

Toisaalta suomalaiset tuotteet ovat saaneet uusia markkinoita. Esimerkiksi maitojauheelle on maailmalla kysyntää ja sianlihan kilpailukyky viennissä on parantunut.

Kalmari muistuttaa, että elintarvikemarkkinoiden reilu toiminta on merkittävä asia. Hän kiittelee maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää (kesk.)siitä, että tämä on saanut lausunnolle ruoka-asiavaltuutettua koskevan lainsäädännön.

– On hieno asia, että saamme virkamiehen valvomaan alan kauppatapoja. Vieläpä niin, että tämä voi nostaa syytteitä vääristä käytännöistä ilman kaltoin kohdellun tahon omaa aktiivisuutta, kansanedustaja toteaa.

Muutenkin hän näkee valoa tuottajatahon synkän tunnelin päässä, sillä myös EU:n taholta on odotettavissa merkittäviä toimia tällä sektorilla. Toimimattomat elintarvikemarkkinat ovat Kalmarin mukaan koko EU:n laajuinen ongelma. Kansanedustaja onkin iloinen siitä, että unionissa on lähdetty nostamaan tuottajien omaehtoista organisoitumista.

– Erityisen iloinen olen siitä, että kun asiasta valmistuu raportti, meillä on varjoraportöörinämme tuore europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.). Tiedän hänen ymmärtävän elintarvikeketjun toimintaa ja voin luottaa siihen, että alkutuottajan asema näkyy raportissa vahvasti.