Kainuussa kierretään läpi pahimpien katkosalueiden kiinteistöt

Sähkökatkokset

Kainuussa pelastuslaitos on antanut kunnille ohjeen kiertää sunnuntaina läpi kotitaloudet pahimmilla sähkökatkosalueilla.

Ovelta ovelle -periaatteella on määrä varmistaa yhdessä asukkaiden kanssa, pärjäävätkö he kotona vai onko tarvetta siirtyä kunnan tilapäismajoitukseen.

Jo aiemmin tällä viikolla aloitettuja kotikierroksia tehostetaan, koska pakkanen on kiristymässä Kainuussa, kertoi maakunnan pelastuspäällikkö Jani Kareinen STT:lle.

Kotikierroksia tekevät ainakin pelastuslaitoksen henkilökunta, kyläyhdistykset ja Punaisen Ristin työntekijät.

Sähkökatkosten määrää on saatu Kainuussa laskemaan, mutta osan häiriöistä arvioidaan jatkuvan vielä yli 12 tuntia.

Tykkylumen aiheuttamien sähkökatkosten korjaaminen on edistynyt yön ja aamun kuluessa. Koko maan sähköttömien kotitalouksien määrä oli vajaat 3 100 aamulla kello 9.30.

Pahin vika-alue on ollut Kainuu, mutta siellä tilanne on selvästi parantunut.

Sähköttömiä talouksia oli maakunnassa aamupäivän aluksi noin 2 500. Vikojen eniten koettelemassa kunnassa Suomussalmella oli ilman sähköä enää runsaat tuhat taloutta. Loiste Sähköverkon mukaan uusia vikoja Kainuussa ei juurikaan ole tullut.

Kainuun pelastuslaitos kuitenkin tiedotti sunnuntaina aamulla, ettei se voi luvata, että maakunnan sähköverkko saadaan varmuudella toimimaan seuraavien 12 tunnin aikana. Arvio Kainuun sähköttömien liittymien lukumäärästä seuraavan 12 tunnin aikana on 500–1 000.

Pelastuslaitos ilmoitti, että kainuulaisten massaevakuointeihin ei ole tarvetta.

Väliaikaiseen majoitukseen haetaan vain ihmiset, joille ei ole mahdollista jatkaa asumista sähköttömässä tai puutteellisesti varustetussa kiinteistössä. Majoituskapasiteettia on varattu kaikista Kainuun kunnista.

Sääennusteen mukaan pakkanen kiristyy Kainuussa illalla.

Sähkön runkoverkon viat oli Kainuussa sunnuntaina aamupäivään mennessä pääosin korjattu.

Loiste Sähköverkon mukaan maastossa työskentelee noin 200 sähköalan ammattilaista. Metsurit ja ajoneuvojen kuljettajat mukaan lukien vahvuus nousee liki 300:een. Sähkömiehillä on ollut apunaan muun muassa kaivinkoneita sekä puolustusvoimien kymmenen telakuorma-autoa.

Puhelinverkko oli Kainuussa kunnossa aamulla lähes kaikkialla ja hätäpuhelut toimivat.

Kainuun pelastuslaitos arvioi sunnuntaina aamulla, että viranomaisilla on riittävät resurssit sähköjen palauttamiseen. Apua antavat muiden muassa Etelä-Savon pelastuslaitos ja Suomen metsäkeskus.

Tykkylumen ja tuulen luomia sähköpulmia on korjattu yöllä ja aamulla myös Koillismaalla ja Pohjois-Karjalassa. Yöllä katkoksia oli myös esimerkiksi Uudellamaalla Myrskylässä ja Loviisassa.

Koko maassa on tänään pakkasta, joten sähköttömien asuntojen vesijohdot ovat vaarassa jäätyä.