Kaikkonen: Suomessa pitäisi tehdä huoltovarmuuteen liittyviä stressitestejä kriisitilanteiden varalle

Keskusta

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomessa pitäisi tehdä huoltovarmuuteen liittyviä stressitestejä mahdollisten kriisitilanteiden varalle.

Keskustan järjestämässä K-studiossa keskiviikkoiltana puhunut Kaikkonen sanoi, ettei koronapandemia jää viimeiseksi Suomen kohtaamaksi kriisitilanteeksi.

Koronapandemia osoitti Kaikkosen mukaan keväällä, kuinka heikosti Suomessa, Euroopassa ja koko maailmassa oltiin varauduttu esimerkiksi suojamaskien riittävyyteen.

– Jälkikäteen ajateltuna se kuulostaa erikoiselta, koska oli tiedossa, että tällainen pandemia voi jossain kohtaa tulla, mutta siitä huolimatta se yllätti melkein koko maapallon, Kaikkonen sanoi.

Kaikkosen mukaan valtion on viisasta panostaa etukäteen esimerkiksi riittävään energian ja ruuantuotannon omavaraisuuteen sekä puolustusvarustukseen.

– Voi tulla aika, jolloin olemmekin yhtäkkiä aika lailla oman onnemme varassa. Siinä kohtaa on vaikea polkaista näitä yhtäkkiä ylös.

Kaikkosen mukaan etukäteen hoidetulla huoltovarmuudella on myös ennaltaehkäisevä vaikutus kriiseihin.

– Jos tulisi sotilaallinen kriisi, mitä ei onneksi ole näköpiirissä, mutta siinäkin tilanteessa olisi turha lähteä maailmalta kyselemään puolustustarvikkeita.

Kaikkonen keskusteli K-studiossa laajasti ulko- ja turvallisuuspoliittisista aiheista yhdessä keskustan kansanedustajan Mikko Savolan kanssa.

Savola on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen.

Keskustan varapuheenjohtajan Riikka Pakarisen oli myös tarkoitus osallistua K-studioon, mutta hän joutui jättämään sen väliin flunssaoireiden vuoksi.

K-studio: Ulkopoliittinen keskustelu

Mikä on Suomen ulkopolitikkan linja? Tähän kysymykseen Keskustan K-studiossa vastaavat puolustusministeri Antti Kaikkonen, kansanedustaja, ulkoasianvaliokunnan jäsen Mikko Savola sekä Keskustan varapuheenjohtaja, väitöskirjatutkija kansainvälisestä politiikasta Riikka Pakarinen.Yleisö voi esittää kysymyksiä keskusteluun FB-liven kommenteissa.

Julkaissut Keskusta Keskiviikkona 18. marraskuuta 2020