Jussi Saramo: "Suomen talous on Euroopan huipulla"

Perussuomalaisten Sheikki Laakso: ”Tämä tilanne on oikeasti pelottava”
Eduskunta

Hallituksen kriisitalouspolitiikka on ollut Suomen taloushistorian onnistuneinta, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo katsoo.

– Kerrankin olemme toimineet vastasyklisesti, tehneet oikeanlaista suhdannepolitiikkaa. Olemme jo nyt tehneet Suomen historian uuden työllisyysennätyksen, Saramo hehkutti, kun eduskunta käsitteli vuoden neljättä lisätalousarviota.

Saramosta 1990-luvun lamassa talouslääkkeet olivat väärät.

– Työllisyys ei koskaan noussut, työttömyys ei laskenut lamaa edeltävälle tasolle. Silloin syrjäytetyt ihmiset ja heidän lapsensa ovat yhä paitsi inhimillinen ongelma myös taloudellinen taakka, jonka takia ensikin vuonna joudutaan ottamaan velkaa.

Saramosta oikeiston linja on ollut ottaa velkaa työttömyyteen.

– Yli kymmenen vuotta te olitte vallassa, Suomen talous oli Euroopan heikoimpia. Tällä hetkellä Suomen talous on Euroopan huipulla, kuten olemme saaneet kuulla. Nykyinen hallitus on tehnyt toisenlaiset arvovalinnat, ja se toimii, Saramo hehkutti.

Kokoomuksen Sari Multala tarttui vasemmistoliiton ryhmäpomon haasteeseen.

– Itse asiassa, kun katsotaan komission viimeisintä kesällä julkistettua ennustetta, Suomen talous kasvaa ennustetusti kaikista euromaista hitaimmin sekä viime että tänä vuonna. Uusi ennuste toki on tulossa. Samoin valtiovarainministeriö ennustaa, että jo ensi vuonna Suomen talouskasvu tulee heikkenemään, merkittävästi hiipumaan, kuten ministeri Saarikko tässä aivan olennaisesti otti esille.

Arto Satonen (kok.) arvioi, että talouden ja työllisyyden myötätuuli johtuu täysin siitä, että maailmanlaajuisesti on elvyttetty ja otettu runsaasti velkaa. Kokoomusedustajan mukaan tilanteeseen liittyy valtavia riskejä.

– En tiedä, onko maailmanhistoriassa kertaakaan onnistuttu sillä järjestelmällä, että vain velkaantumisen kautta hoidetaan asioita eteenpäin.

Myös perussuomalaisten Sheikki Laakso piti tilannetta huolestuttavana.

– Menkääpä puutavarakauppaan, esimerkiksi. Tämä on järjetön tilanne, miten hinnat nousevat tällä hetkellä. Tämä tilanne on oikeasti pelottavaa. Mutta siitä huolimatta edustaja Saramo vain paukuttelee henkseleitään ja kehuskelee siellä, kun pitäisi olla oikeasti hereillä, kun kohta on niitä töitä ihan oikeasti.