"Jos ministeri Kiurulla on yksi lehmä…" – Zyskowicz paahtoi demareita koronapassin ideologisesta vastustamisesta

Eduskunta

Kokoomus patisti hallitusta palopuhein ottamaan käyttöön koronapassin, kun asiasta tuli tilaisuus puhua eduskunnan keskiviikon istunnossa.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz piti pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) nuivaa suhtautumista rokotteen saannista, sairastetusta taudista tai tuoreesta negatiivisesta esitettävään todistukseen erilaisissa tapahtumissa käsittämättömänä.

Zyskowicin mukaan kyse ei ole siitä, että jätettäisiin avaamatta kaikille jotain sellaista, joka voitaisiin terveysturvallisesti avata kaikille.

– Ei siitä ole kyse vaan kyse on siitä, että jos muuten tämä tapahtuma, tilaisuus olisi suljettu kaikilta, niin annettaisiin niille mahdollisuus kuitenkin osallistua yleisönä ja työntekijöiden työntekijöinä, joiden kohdalla se on terveysturvallista.

Zyskowicz sanoi, että kokoomus ei voi ymmärtää hallituksen ja varsinkaan demarien näkemystä asiasta.

– Ja tuolla somessa on aivan villejä ajatuksia siitä, että tämmöinen koronatodistus olisi jotain natsismia, fasismia, rinnastettavissa siihen, kun juutalaiset joutuivat holokaustin aikaan kantamaan keltaista Daavidin tähteä, Zyskowicz päivitteli.

Zyskowicz katsoi, että kyse on demarien ja vasemmiston klassisesta tasa-arvonäkemyksestä.

– Jos ei voida kaikille tarjota jotain mahdollisuutta, niin ei tarjota sitä kellekään. Jos ministeri Kiurulla on yksi lehmä ja minulla ei ole yhtään lehmää, niin otetaan ministeri Kiurulta se lehmä pois, niin sitten me olemme tasa-arvoisia. Onko se parempi, että, todellakin, ei kellekään sallita, jos ei voida kaikille sallia?

Zyskowicz kehotti demareita palauttamaan ajatuksensa koipussiin tai ”minne lie sosialismin saavutusten näyttelyyn”.

– Tämä ajatus, että ei voida joillekin avata yhteiskuntaa, sallia tapahtumia, sallia tilaisuuksia, sallia ihmisille tehdä työtä, sallia yrittäjille yrittää, kun ei sitä voida aivan kaikille tehdä, on aivan nurinkurinen. Minä en käsitä tätä ajatusta.

Marin ja Kiuru eivät olleet istunnossa paikalla. Jo voimassa olevia ravintolarajoituksia esitellyt työministeri Tuula Haatainen (sd.) toivoi, ettei ideologista ja poliittista vastakkainasettelua nostatettaisi yksittäisistä keinoista.

– Kyllä varmasti saamme selvityksen myös siitä, mikä tämä keinovalikoima on ja mihin tällaista rokotepassia voidaan tehdä. EU-tasollahan sitä ollaan tekemässä, niin että sillä voitaisiin liikkuvuutta sitten parantaa.

Haatainen arvioi, että hallituksessa käydään kokoomuksenkin esille ottamat näkökulmat läpi.

– Sinänsä on ihan hyvä, että ajatuksia nousee siitä, millä eri tavoin voidaan edesauttaa sitä, että Suomi voi aueta ja että meidän elinkeinoelämämme pystyy käynnistymään ja meidän yrityksemme toimimaan, ministeri totesi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi haistavansa kokoomuksen tekevän riitaa asiasta, josta niin ei pitäisi tehdä. Hän näki kokoomuksen rakentavan asiassa olkiukkoja sosialismipuheineen.

– Viime kyselytunnilla pääministeri Marin totesi, sanoi, että hän haluaa perehtyä tähän koronatodistukseen, ja kysyi mallia. Esimerkiksi hyvä kysymys on, että nyt, kun hallitus avaa ravintoloita, haluaisiko joku ravintoloihin koronatodistuksen.

Lindtman huomautti, että kokoomus on itsekin nostanut esiin asiaan liittyviä haasteita yhdenvertaisuuden ja perustuslain näkökulmasta.

– Tämä todetaan kokoomuksen omassa strategiassa. Onko tämä nyt synkeää sosialismia? Mielestäni ei. Katsotaan mallia, tehdään tätä yhdessä, Lindtman vetosi.

Toinen iso oppositioryhmä perussuomalaiset ei kokoomuksen ajamasta koronapassimallista innostunut. Perussuomalaisten Mika Niikko arveli kokoomuksen haluavan erotella jyvät akanoista.

– Tästä ole pitkä matka sille tielle, jossa ihmiset luokitellaan hyviin ja pahoihin. Tällä luodaan mielikuvia ihmisten kelpoisuudesta yhteiskunnan palveluiden ääreen pääsemiseksi. Mielestäni yhteiskunta pitää avata kyllä, mutta se pitää avata kaikille, Niikko painotti.

Niikon mukaan ihmisiä ei voi ryhtyä luokittelemaan vaarallisiin ja turvallisiin pelkän olettamuksen perusteella. Hän huomautti, että Suomessa ei olla vielä lähelläkään siinä tilanteessa, että kaikki rokotteen haluavat saisivat sen.

Kommentit (4)

 • Lukija17

  Vielä jäljellä olevat Kepun äänestäjät tietenkin muistavat, että Kepu on tuossa hallituksessa samalla linjalla kuin punikit ja Kiuru. Muutenhan tulisi lähtö.

 • Lukija23

  ilimammuuta on kulukutaot-passi nopsaan käöttöö otettava, suotava heille, jotka sitä tarviivat!!!

  ja kellonsiirtelyn lopettamissee on pantava vaohtija!!! yks yheksäv-vuotijas erityislaps olj kellonsiirtelystä hermostunneena lyönnä koulu-avustajjoo nyrkillä mahhaa.

 • Mustikka

  Ben puhuu asiaa niinkuin aina. Hallitus ajaa Suomea suohon vihervasemmiston ohjaamana.

 • Nipsu

  Taitaa olla ensimmäisen kerran, että Nipsu on samaa mieltä Benin ja kokoomuksen kanssa! Paikat pitää saada auki ja koronapassilla tämän voi hyvin tehdä nopeammalla tahdilla. Kaikilla on mahdollista saada koronapassi – eikä tarvitse edes rokotetta ottaa vastaan. Tämä ei siis ole eriarvoistavaa vaan todella tärkeää Suomen yhteiskunnan avaamisessa. Mitä nopeammin sitä paremmin. Tanskassa koronapassi on voimassa ja yhteiskunta senkun avautuu…
  Nikkokin voisi käyttää niitä aivonystyröitä mikäli vielä sellaisia omistaa. Ihan kuin ei olisi lukenut koronapassista yhtikäs mitään vaan suoltaa sontaa medialle…

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen