Jokin ohjelma ärsyttää, joten leikataan – viestintäasiantuntija ei ymmärrä Yle-öyhötystä
Minun on täysin mahdotonta ymmärtää, miten meillä on kansanedustajia, joiden mielestä Yleisradiota pitäisi kurittaa ja rangaista sen takia, että he eivät pidä joistain sen ohjelmista, viestintäasiantuntija Juhani Wiio ihmettelee.
Hänen mielestään arvostelijat eivät näe asioiden yli.
– Kukaan ei pidä kaikista ohjelmista ja arvostelun aihetta on, mutta tärkeämpää on nähdä Yleisradion merkitys. Se on tärkeä kansallinen instituutio.
– Yleisradion ohjelmat menevät jokaiseen savuun, kylään ja torppaan. Se on lakisääteinen ja kansallisesti merkittävä taho. Kyllä sen arvo pitää ymmärtää, hän sanoo Suomenmaalle.
Wiio korostaa, ettei itsekään puolusta jokaista Ylen ratkaisua, mutta kokonaisuutta kyllä. Yleisradioyhtiöt ovat eurooppalainen, hyväksi havaittu mediakentän osa.
– Korostan, että totta kai on arvosteltavaa. En minäkään pidä jokaisesta ohjelmasta. Esimerkiksi huono kielenkäyttö Yleisradion ohjelmissa on täysin tuomittavaa, eikä sitä pitäisi näkyä sarjoissa tai dokumentaarisissa ohjelmissa. Se on myös turha tapa herättää pahaa verta.
– Yleisradion on joka tapauksessa oltava olemassa ja kyettävä toimimaan julkisen tehtävänsä vuoksi.
Wiio on itsekin työskennellyt talossa esimerkiksi A-studiossa ja johtotehtävissä. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori, ja vaikuttanut esimerkiksi Euroopan yleisradiounionissa.
Keväällä Wiio julkaisi selvityksen Suomen suurimpien medioiden metsäasioihin liittyvästä uutisoinnista. Yleisradion lisäksi hän tutki MTV3:n ja Helsingin Sanomien sisältöä.
Wiio löytää moitittavaa etenkin Helsingin Sanomista. Hänen mukaansa media käyttää jatkuvasti samoja haastateltavia, jotka toistavat samoja, värittyneitä viestejä. Metsät nähdään lähinnä hiilinieluina ja jonkinlaisena kuplana, jonka sisälle ei saa mennä sorkkimaan. Metsästä elantonsa saavien ja sen parissa elävien ääni ei kuulu.
– Helsingin Sanomat haluaa olla nimestään huolimatta valtakunnallinen media, mutta kyllä siinä kuuluu lähinnä kehä kolmosen sisäpuolen ääni. Minua hämmästyttää se, miten toimituksessa voidaan ajatella niin suppeasti, että juuri mihinkään tilanteisiin ei oteta kumppaniksi metsäpuolta.
MTV käsittelee metsäasioita mainituista medioista vähiten, ja hoitaa työnsä talouteen keskittyvänä mediana ihan hyvin kertomalla esimerkiksi metsäteollisuuden tilanteesta. Ylen valtakunnallisessa uutisoinnissa on nähtävissä samaa vääristymää kuin Helsingin Sanomilla.
Yleisradion aluetoimitukset sen sijaan tekevät työnsä hyvin, Wiio kiittää.
– Alueellinen uutisointi on tasa- ja monipuolisempaa, eikä siitä pitäisi olla hirveän paljon huomautettavaa oikein kenelläkään.
– Onnetonta tässä on se, että aluetoiminta on ikään kuin vangittu omaan koloseensa EU:lta tulevilla määräyksillä. Niiden mukaan Yleisradio ei voi tehdä uutisia, jotka eivät liity joko kuvaan tai ääneen. Verkossa julkaisuun on siis rajatut mahdollisuudet.
Hallitus on kohdistamassa Yleisradioon leikkauksia. Wiio pitää mahdollisena, että alueellinen toiminta kärsii tästä, mutta ei välttämättä kovinkaan paljon.
– Kyllä he ymmärtääkseni yrittävät säilyttää palvelut maakunnissa, ja uskoisin, että ne säilyvätkin.
Wiio tutki kolmen median uutissisällön määrää teemoittamalla uutisjutut kymmeneen eri kategoriaan. Juttujen otanta-ajan hän jakoi kahteen osaan, kevääseen 2023 ja syksyyn 2023. Vilkkaampi metsäuutisten aika oli kevät, jolloin menossa olivat myös eduskuntavaalit ja sitten hallitusneuvottelut. Tämäkin vaikutti siihen, mitä ja miten uutisoitiin.
Helsingin Sanomissa yleisin kategoria metsäuutisoinnissa oli ilmastonmuutos ja metsät hiilinieluina. Keväällä peräti 36 prosenttia lehden metsäuutisista meni tähän kategoriaan, syksylläkin 20 prosenttia. Kaikkiaan osuus on 28 prosenttia. Metsä osana luontoa -kategoriaan menee 27 prosenttia ja metsä lähiympäristöä -kategoriaan 21 prosenttia jutuista.
Metsän elinkeinonäkökulmiin liittyvät sekä muutamat muut kategoriat ovat merkittävästi vähäisemmässä roolissa.
MTV:nkin uutisissa suurin osa aiheista menee ilmastokategoriaan, mutta muitakin aiheita on nostettu esille. Yleisradio on kaiken kaikkiaan tasapuolisin, ja tästä Wiio kiittää nimenomaan aluetoimituksia.