IS: Li Andersson sai tarpeekseen – "keskusta on nyt ulosmitannut sen, mitä ovat ulosmitanneet"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja varoittaa hidastelusta maakuntaveron valmistelun kanssa.
Politiikka

Opetusministeriksi maanantaina palaava vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa Ilta-Sanomien haastattelussa, että keskustan on syytä rauhoittua hallituksessa.

– Keskusta on nyt ulosmitannut sen, mitä ovat ulosmitanneet. Meille on keskeistä noudattaa hallitusohjelmaa, joka korostaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaa ja eriarvoisuuden vähentämistä.

Anderssonin puheista päätelleen kuntavaalikeskusteluissa hiertänyt maakuntaveron tulevaisuus aiheuttaa edelleen skismaa.

Keskusta ilmoitti vaalien alla muuttaneensa mielipidettään sen jälkeen, kun parlamentaarinen komitea oli saanut työnsä päätökseen.

Vasemmistojohtaja epäilee, että valtiovarainministeriössä on mahdollisesti vitkuteltu maakuntaveron valmistelussa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko otti valtiovarainministerin salkun kannettavakseen Matti Vanhaselta vaalien kynnyksellä

– Jos valtiovarainministeriön johto on johtanut valtiovarainministeriötä niin, että valmistelu aloitetaan myöhässä, sitten se tarkoittaa vain enemmän töitä sen ministeriön sisällä.

– Jos kävisi niin, että myöhästelyn, tahallisen tai tahattoman, takia asioita ei ehditä saada valmiiksi, löytyy muistakin ministeriöistä varmasti jotain kaikille tärkeitä asioita, joissa kestää odotettua pidempään, eikä saada valmista. En pidä hallituksen toimintakulttuurin kannalta kovin hyvänä, että lähdetään tällaista peliä pelaamaan.

Andersson povaa syksylle vaikeita budjettineuvotteluita.

Puheenjohtajasta on mahdoton ajatus, että jo syksyllä sovittaisiin keskustan vaatimista 110 miljoonan euron julkista taloutta kohentavista työllisyyspäätöksistä.

– Ei keväällä päätetyssä asiassa ole ehditty tehdä mitään valmistelua niin, että päätöksiä voitaisiin tehdä jo syksyllä. Hallituksen ei kannata rakentaa itselleen mahdottomia aikatauluja. Mitään edellytyksiä päättää toimista budjettiriihessä ei ole. Saarikko on itse päättänyt, että se on vaalikauden loppuun mennessä.

Kommentit (1)

  • Lukija4

    Li Anderssonilla on pullistelukausi meneillään tai valmistelu hallituksesta lähtemiseen, koska syksyllä hallitus joutuu tekemään suuria ja vastuullisia päätöksiä mm. työllisyystoimista. Hallitusohjelma sitoo kaikkia hallituspuolueita, kun asioita valmistellaan päätettäväksi. Hallituksen esitykset neuvotellaan yhteistyössä ja vastuullisesti – asian sisältö perusteluineen ratkaisee. Suomi tarvitsee vastuun kantajia – ei vastuun pakoilijoita.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen