IS: Jan Vapaavuori hankintakohun keskiössä – Olympiakomitea tilasi puheenjohtajansa edustamalta viestintäyhtiöltä kalliin strategiatyön ilman kilpailutusta

Vapaavuori

Helsingin ex-pormestari, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori (kok.) on joutunut hankintakohun keskipisteeseen.

Ilta-Sanomien mukaan Vapaavuori junttasi Olympiakomitealle uuden, mutta vahvasti kritisoidun strategian läpi yksinvaltaisesti, mutta yksin hän ei strategiaa luonut.

Olympiakomitean hallitus nimittäin tilasi strategiatyön konsultti- ja lobbarifirma Miltton Oy:ltä, jonka palvelukseen Vapaavuori siirtyi elokuussa. Vapaavuori aloitti tuolloin Miltton Groupin hallituksen jäsenenä sekä osa-aikaisena vanhempana neuvonantajana.

Olympiakomitea maksoi Milttonille strategiakonsultoinnista 15 900 euroa eikä kilpailuttanut ostoa.

Olympiakomiteaa koskevat tiukat hankintasäännöt. Pienempiä hankintojaan Olympiakomitea säätelee omalla, tiukalla hankintaohjeistuksella.

Ohjeistuksen mukaan kaikki yli 5 000 euron arvoiset hankinnat on kilpailutettava tai niille on tehtävä hintavertailu. Tämän perusteella Olympiakomitea näyttää nyt rikkoneen omia hankintasäätöjään.

Toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan suorahankintaan päätymiseen oli monia perusteita.

– Miltton on toteuttanut viime vuosina useita hankkeita Olympiakomitealle. Kun huomioidaan Milttonin tarjoaman palvelun laajuus, palvelun toimituskyky erittäin nopealla aikataululla ja palveluun sitoutuvat resurssit, Milttonin tarjous on erittäin kustannustehokas ja hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, toteaa Salonen IS:lle lähettämissään perusteluissa.

Uusi strategia luotiin toden teolla kiireellisellä aikataululla, sillä kenttäväelle se tuli täytenä yllätyksenä eikä edes Olympiakomitean henkilöstö ole vieläkään perillä liikuntapainotteisen strategian käytännön toteutuksesta tai resursoinnista.

STRATEGIAPALVELUIDEN hankintapäätös tehtiin vain muutama viikko sen jälkeen, kun Vapaavuori oli aloittanut tehtävänsä Milttonissa.

Salosen mukaan Olympiakomitea tekee hankintansa omien etujensa ja hankintaohjeistuksensa pohjalta riippumatta puheenjohtajan työpaikasta.

– Olisi ollut Olympiakomitean etujen vastaista olla käyttämättä tiiviillä aikataululla tehdyn strategiaprosessin tukena Milttonia, koska heille asia oli entuudestaan tuttu, Salonen vastaa.