Ilmastonmuutos huolettaa tuoretta ylioppilasta – "Tarvitsemme enemmän kannustavaa otetta"

Ylioppilaat

Lauantai on raahelaiselle Tuomas Tornbergille erityisen tärkeä. Hän painaa päähänsä valkolakin yhdessä noin 25 200 muun suomalaisen uuden ylioppilaan kanssa.

Merkityksellisen päivästä tekee Tornbergin mukaan se, että hän saa olla osa vanhaa suomalaista perinnettä.

– Minulle valkolakki tarkoittaa sitä, että voi pyrkiä yliopistoon. Se on hieno perinne.

Yliopistoon Tornberg myös mielii mahdollisimman pian. Hän on hakenut Ouluun lukemaan tuotantotaloutta.

Sitä ennen on kuitenkin edessä armeija monen ikätoverin tavoin. Tulevaisuudessa häntä kiinnostaa etenkin yrittäminen.

– Se on ollut jo pidempään lähellä sydäntäni. Voisin ajatella työskenteleväni myös jossain isossa firmassa tehtävissä, joissa voin vaikuttaa yrityksen suuntaan.

Tornbergin ikäpolvella on tulevaisuudessa ratkottavanaan monia isoja uhkakuvia. Ilmastonmuutos on niistä ensimmäinen ja kiireisin.

Asia on mietityttänyt Tornbergiakin paljon. Aihetta hän on puinut usein myös kavereiden kanssa. Yöuniaan hän ei kuitenkaan ole menettänyt.

Lihansyönnin vähentäminen ja kuluttamisen minimointi ovat Tornbergin mukaan keinoja, joita jokainen voi tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Omaan autoonsa hän on asentanut bioetanolimuunnossarjan.

– Auto minulla on oltava, koska asun niin kaukana muista paikoista, mutta auton omistajanakin voin tehdä ratkaisuja ilmastokuorman vähentämiseksi.

Tornberg sanoo kuitenkin ymmärtävänsä myös niitä, jotka haluavat kieltää koko
ilmastonmuutoksen. Julkinen keskustelu aiheesta on hänen mielestään ollut liian syyllistävää.

– Tarvitsemme enemmän kannustavaa otetta. Pelottelu kääntyy helposti itse asiaa vastaan.

Noin vuosi sitten Tornberg liittyi Pohjois-Pohjanmaan keskustanuoriin. Viime aikoina hän on herätellyt henkiin pitkään horrostilassa olleen Raahen keskustanuorten toimintaa. Tornberg on Raahen keskustanuorten puheenjohtaja.

Kiinnostus politiikkaan ja keskustaan tulee kodinperintönä. Keskustan arvomaailman hän sanoo osuvan monelta osin yksiin omansa kanssa.

– Yksi tärkeimmistä on se, että keskusta huolehtii koko maan asioista. Toinen asia on ylisukupolvisuus. Keskusta haluaa kehittää maata niin, että se on seuraavillekin sukupolville käyttökelpoinen.