Lukiot jälleen vertailussa: "Luokassa pitää tuntea olevansa turvassa"

Ruotsinkieliset lukiot menestyivät mainiosti STT:n tämänkeväisessä lukiovertailussa.

Suurista lukioista ykkössijan nappasi Katedralskolan i Åbo. Turkulaislukio on ollut STT:n vertailun kärkisijoilla aiempinakin vuosina, ja viime keväänä se oli listan kolmas.

Rehtori Marianne Pärnäselle ykkössija tuli silti positiivisena yllätyksenä.

– Tiesin, että oppilaat olivat kirjoittaneet hyvin, mutta en arvannut, että olisimme aivan kärjessä.

Pärnänen arvelee, että koulun panostus opiskelijoiden hyvinvointiin on suuri tekijä vertailumenestyksen taustalla. Lukiossa on rehtorin mukaan pystyttävä kasvamaan paitsi opiskelijana, myös ihmisenä.

– Luokassa pitää tuntea olevansa turvassa ja kokea, että voi olla oma itsensä.

Suurten lukioiden vertailussa toiseksi sijoittui Espoon Etelä-Tapiolan lukio ja kolmanneksi Kauniaisten Gymnasiet Grankulla samskola. Myös ne ovat tuttuja nimiä STT:n vertailun kärjessä. Etelä-Tapiolan lukio oli viime vuonna listan kahdeksas ja Gymnasiet Grankulla samskola kolmastoista.

STT:n lukiovertailussa ylioppilaskirjoitusten tuloksia verrataan oppilaiden yläasteen päättötodistukseen. Näin kärkeen nousevat ne lukiot, joilla on ollut suurin myönteinen vaikutus opiskelijoiden tuloksiin.

Katedralskolanin tämän kevään ylioppilas Elsa Klingstedt kertoo, että hänen arvosanansa lähtivät lukiossa nousuun määrätietoisella työskentelyllä.

– Tein jo yläasteella jonkin verran töitä opintojen eteen enkä lukiossa mitenkään erityisesti päättänyt skarpata. Lukiossa on kuitenkin yleisesti intensiivisempi opiskelurytmi, ja sen myötä löysin itselleni sopivia opiskelutekniikoita.

Klingstedtille toimivia tapoja olivat opiskelusuunnitelman tekeminen ja rutiinien noudattaminen.

Ylioppilaskirjoituksiin lukeminen ei ollut liian suuri ponnistus, kun taustalla oli koko lukion kestänyt opiskelutyö.

Vapaa-aika toi vastapainoa lukemiselle, eikä Klingstedt jättänyt tanssiharrastuksensa harjoituksia väliin edes kovimpien yo-kiireiden aikana.

– Huomasin, että jos jonain päivänä oli lukenut hirveän pitkään, seuraavana päivänä ei olisi jaksanut opiskella. Pyrinkin siihen, ettei homma menisi överiksi aamusta iltaan lukemiseksi.

Rehtori Pärnänen kiittelee koko kouluyhteisön merkitystä vertailun kärkeen sijoittumisessa. Hän kertoo, että taannoisen lukuvuoden motto yhdessä olemme vahvoja on jäänyt elämään.

– Ilman opettajien ja opiskelijoiden määrätietoista työskentelyä ei tule hyviä tuloksia. Pyrimme aina kehittämään koulumme asioita yhdessä opiskelijoiden kanssa esimerkiksi oppilaskunnan kautta.

Elsa Klingstedtin lisäksi 77 opiskelijaa saa Katedralskolanissa tutkintonsa valmiiksi tänä keväänä.

STT:n lukiovertailussa vertailtiin tänä keväänä erikseen ne lukiot, jossa tutkinnon suorittajia oli alle 50. Vielä viime keväänä kaikki lukiot kokoon katsomatta olivat mukana samassa vertailussa.

Pienistä lukioista tämänkeväisen vertailun ensimmäiseksi sijoittui Kotka svenska samskola, josta kirjoitti tänä keväänä kaksi ylioppilasta.