IL: Vihreiden puheenjohtaja haluaa purkaa ahdistavat miehen mallit – "Emme paina ehdokasjulisteeseen ihmisten sukupuolta"

Vihreät

Vihreiden puheenjohtaja Iiris Suomela haluaa puolueelle lisää miesäänestäjiä.

Suomela myöntää Iltalehden haastattelussa, että vihreiden politiikalla on ollut vahvempi kannatus naisten ja muiden sukupuolten kuin miesten keskuudessa.

– Toistaiseksi. Yritämme voittaa tälle politiikalle mahdollisimman monen suomalaisen kannatuksen ja tuoda laajasti esille erilaisia tapoja olla vihreä. Haluamme tuoda esille enemmän miehiä ja poikia vihreissä, puoluejohtaja painottaa.

Ahdistavat ja kapeat sukupuoliroolit ovat Suomelan mukaan monien yhteiskunnallisten ongelmien taustalla.

– Jos puhutaan rikollisuudesta ja ihan eliniänodotteesta, näissä kaikissa näkyvät sukupuolittuneet hyvinvointi- ja terveyserot. Toki taustalla vaikuttavat myös koulutus ja varallisuus, mutta siitä huolimatta sukupuoli on valitettavan merkitsevä tekijä, hän muistuttaa.

Miesten ja poikien pelastussavotta huutaa Suomelan mukaan apuun myös kansalaisyhteiskuntaa.

– Koko kattaus pitää taata, koska monien on helpompi soittaa, jos tietää, että vastassa on ihminen, joka on tottunut vastaamaan pojille ja miehille tyypillisiin ongelmiin, Suomela arvioi.

Mies- ja poika-asia istuu Suomelan mielestä syvässä vihreiden poliittisessa perimässä. Pekka Haavisto ja Ville Komsi ovat esimerkkejä 1980-luvun alussa arvoihin ja asenteisiin vaikuttaneista vihreistä miehistä.

– 1980-luvulta alkaen olemme pyrkineet vaikuttamaan siihen, että liian kapeat ja ahtaat miehen mallit eivät ajaisi ihmisiä vaikeisiin tilanteisiin, hän sanoo.

Luutuneet sukupuoliroolit ovat Suomelan silmissä osa ongelmaa, vaikka niitä on onnistuttu monin paikoin jo murtamaan.

– Toivon, että Suomessa ammattiryhmien välinen sukupuolittuneisuus saataisiin purettua.

Puheenjohtaja Suomela selvittää Iltalehdessä myös sitä, mitä vihreät tarkoittavat puhuessaan sukupuolioletetuista.

– Termi on paikallaan, kun ei tiedä ihmisen sukupuolta, vaan nimen tai ulkonäön perusteella olettaa. Minullekin on käynyt niin, että olen olettanut ihmisen olevan mies tai nainen, mutta on käynyt ilmi, että hän ei ole sitä, mitä oletan. Siksi on parempi sanoa ääneen olettavansa eikä tunkea ihmistä väärään lokeroon, Suomela perustelee.

Vihreiden aluevaaliehdokkaista puhuessaan Suomela puhuu mies- ja naisoletetuista.

– Emme paina ehdokasjulisteeseen ihmisten sukupuolta vaan vain nimet ja kuvat, eikä niiden perusteella voi tietää, mitä sukupuolta ihminen on.