HS: Bellingcat-sivusto löysi suomalaisilta otettuja ääniä donetskilaisseparatistien disinformaatiovideolta

Ukraina

Helsingin Sanomien (HS) mukaan tutkivaa journalismia harjoittava Bellingcat-sivusto on löytänyt donetskilaisseparatistien julkaisemalta videolta ääniä suomalaisten sotaharjoituksesta.

Separatistit ovat kopioineet huhtikuulta 2010 peräisin olevasta videosta laukausten ääniä. Monessa kohtaa äänet menevät yksi yhteen, HS kertoo. Yhdessä kohtaa on jouduttu tekemään hieman kömpelö leikkaus, jotta suomen kieltä ei kuuluisi videossa, ja alkuperä pysyisi salassa.

Venäjän tukema ”Donetskin kansantasavalta” on separatistien hallussaan pitämä osa Itä-Ukrainaa. Sen tiedotteen mukaan hämärä video todistaisi, että ”puolalaiset sabotöörit” halusivat ”räjäyttää klooritankin” jätevesipuhdistamolla ”Gorlovkan alueella”, HS kirjoittaa.

Tiedotteen mukaan kansanmiliisin joukot ampuivat kaksi sabotööriä ja kolme haavoittui. Heiltä olisi tiedotteen mukaan jäänyt laukaustenvaihdon alueelle kamera, jonka hämärä video julkaistiin todisteena iskusta.

Bellingcatia avustava Twitter-nimimerkki Old Lentach tutki kuitenkin videon metadataa, ja tiedosto näyttäisi olevan luotu selvästi aikaisemmin.

Epäselvää on, miksi tällainen yritelmä on tehty.