Hollannissa koronatartunnat ennätyslukemissa – asevoimat apuun

Jo lähes kaksi kolmannesta maan tehohoitopaikoista on koronapotilaiden käytössä.
Hollanti

Hollannissa on kutsuttu sotilaita sairaaloiden avuksi koronatartuntojen määrän kasvaessa ja sairaalavuoteiden täyttyessä.

Utrechtissa sijaitseva sairaala on saanut apua 50:ltä asevoimien jäseneltä, joilla on lääkintätaustaa. Sotilaiden tukemana sairaala on avannut uuden hoitoyksikön alueen koronapotilaiden vastaanottamiseksi.

Sotilasapua koordinoivan Martin van Dijkin mukaan asevoimat pyrkivät tukemaan hollantilaissairaaloita niin, ettei yksikään sairaala joutuisi kieltämään keneltäkään hoitoa.

–  Yritämme lisätä koronapotilaille tarkoitettujen sairaalavuoteiden määrää, van Dijk kertoi AFP:lle.

Korkeasta rokotuskattavuudesta ja enenevässä määrin tiukentuvista rajoituksista huolimatta päiväkohtaisten tartuntojen määrä on ollut ennätyskorkealla.

Yhteensä 17 miljoonan asukkaan Hollannissa on ilmoitettu viime aikoina päivittäin yli 20  000 uudesta tartunnasta.

Hallinto on varoittanut maan sairaaloiden täyttyneen äärimmilleen.

Viimeisimpien tietojen mukaan sairaalahoidossa on yli 2  100 koronapotilasta, joista tehohoitoa vaatii yli 600. Koronapotilaiden käytössä on noin 59 prosenttia kaikista tehohoidon vuodepaikoista.

Ympäri maata on peruttu kiireettömiä leikkauksia ja lykätty myös joitain kiireellisempiä hoitoja.

Ruotsissa tulee keskiviikkona voimaan suositus rokotustodistuksen eli koronapassin tarkastamisesta ravintoloissa ja kahviloissa. Hallitus samoin päätti palauttaa voimaan suosituksen koronamaskin käytöstä joukkoliikenteen ruuhkissa.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson sanoi, että koronatartunnat ovat lisääntyneet Ruotsissa, mutta pandemia ei silti ole maassa nyt yhtä vaikea kuin joissakin muissa Euroopan valtioissa.

Koronapassi on ollut Ruotsissa käytössä joulukuun alusta lähtien esimerkiksi konserteissa ja eri urheilulajien katsomoissa.