Hollannin hallitus kaatui lastenhoitotukiskandaaliin vain pari kuukautta ennen vaaleja

Tuhansia vanhempia oli syytetty väärin perustein tukien väärinkäytöstä.
Hollanti

Hollannin hallitus kaatui perjantaina. Eroamista edelsi skandaali lastenhoitotuista.

Maassa oli paljastunut, että tuhansia vanhempia oli syytetty väärin perustein lastenhoitokustannuksiin tarkoitettujen tukien väärinkäytöstä. Tämä oli syössyt monet taloudellisiin vaikeuksiin, kun tukia oli peritty takaisin.

Pääministeri Mark Rutte jätti hallituksensa eroilmoituksen kuningas Willem-Alexanderille. Pitämässään lehdistötilaisuudessa hän myönsi järjestelmän epäonnistuneen.

–  Olemme (hallitus) yksimielisiä: jos koko järjestelmä on epäonnistunut, vain yhteistä vastuuta voidaan kantaa. Tästä johtopäätöksenä olen juuri jättänyt koko hallituksen eroilmoituksen kuninkaalle, Rutte sanoi.

Hallitus kaatui vain kaksi kuukautta ennen seuraavia vaaleja, sillä Hollanti äänestää parlamenttivaaleissa maaliskuun puolivälissä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Rutte ei ollut alun perin halukas eroamaan vedoten koronatoimiin, mutta paine kasvoi, kun oppositiossa oleva työväenpuolueen johtaja Lodewijk Asscher erosi torstaina. Asscher oli Rutten edellisessä hallituksessa sosiaaliministerinä.

Joulukuussa parlamentin komitea julkaisi kovasanaisen raportin, jossa todettiin monien vanhempien kohdanneen suurta vääryyttä, kun tukia oli peritty takaisin väärin perustein.

Komitean mukaan niin ministerit, virkamiehet, kansanedustajat kuin tuomaritkin olivat tehneet virheitä.

Skandaali kosketti hollantilaismedian mukaan noin 26  000:ta ihmistä. Monia oli vaadittu maksamaan takaisin jopa kymmeniätuhansia euroja.

Hallitus oli ilmoittanut maksavansa vanhemmille tuntuvia korvauksia, mutta lupaus ei riittänyt hiljentämään skandaalia.

Rutte on ollut vallassa vuodesta 2010 alkaen.

Tuoreet gallupit povaavat Ruttelle jatkokautta, sillä hänen toimintansa koronaviruskriisissä on saanut hyväksyntää.