Helsingin Keskustan valtuustoryhmä vetoaa Kurviseen: Helsinki tarvitsee terveystieteiden maistereiden koulutusta

Keskusta

Helsingin Keskustan valtuustoryhmä vetoaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviseen (kesk.), jotta tämä myöntäisi Helsingin yliopistolle oikeuden terveystieteiden maisterikoulutukseen.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualue on Suomen ainoa Erva-alue, jossa ei ole terveystieteiden maisteri- ja tohtorikoulutusta. Kuitenkin hoitotyön vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä on yleensä vaatimuksena terveystieteiden ylempi korkeakoulututkinto, valtuustoryhmä toteaa.

Helsingin keskustalaisten kuntapäättäjien mielestä terveystieteiden maisterikoulutuksen saaminen Helsinkiin on tärkeää sekä osaajapulaan vastaamiseksi että yhdenvertaisten jatkokoulutusmahdollisuuksien näkökulmasta.

– Nyt Helsingin ja Uudenmaan alueen sosiaali- ja terveysalan hoitohenkilöstö on heikommassa asemassa terveystieteiden opiskelumahdollisuuksien osalta, kun he joutuvat hakemaan jatkokoulutusta kaukaa koti- ja työpaikkakunnastaan, valtuustoryhmän puheenjohtaja Terhi Peltokorpi sanoo tiedotteessa.

– Tämä vaikeuttaa merkittävästi työelämässä olevien sote-ammattilaisten mahdollisuuksia jatkokouluttautumiseen. Erityisen haastavaa toisella paikkakunnalla opiskelu on heille, joilla on pieniä lapsia.

Varavaltuutettu Eeva Kärkkäisen mukaan ministeri Kurvinen ja häntä edeltävät keskustalaiset korkeakouluministerit ovat päätöksillään osoittaneet ottavansa eri alueiden osaajatarpeet vakavasti.

– Terveystieteiden maisterikoulutuksen myöntäminen Helsinkiin olisi osoitus siitä, että keskusta ottaa vakavasti myös Helsingin ja Uudenmaan tarpeen terveysalan osaajista, Kärkkäinen näkee.

Päätös terveystieteiden maisterikoulutuksen kohtalosta on ministeri Kurvisen pöydällä tammikuussa, kun hän päättää korkeakoulujen koulutusvastuista niiden tekemien hakemusten pohjalta.

Helsingin yliopisto on hakenut neljättä kertaa oikeutta terveystieteiden maistereiden kouluttamiseen. Aiemmilla kerroilla koulutusvastuuta ei ole myönnetty.

Kommentit (6)

 • Lukija91

  Tämä on aivan käsittämätöntä aluepolitiikkaa. Alan työpaikoista suurin osa sijaitsee pääkaupunkiseudulla, jossa ei sille ole koulutusta.

 • Lukija55

  Taitaa olla Keskustan taktiikkaa viedä aloituspaikat muualle. Kannattaa lukea puolueen korkeakoulupoliittiset kannanotot.

 • Nipsu

  Nipsu on herännyt talviuniltaan 😉
  Kylläpä taas Keskustaa ihan turhaan haukutaan. Keskusta on koko Suomen puolue vaikka minuakin joskus kyrsii tämä Hesa-keskeisyys päivästä toiseen… Mutta me keskustalaiset ajattelemme myös hesalaisia samalla tavalla kuin muuallakin asuvia. Näin ei tehdä muissa puolueissa…
  ”Helsingin yliopisto on hakenut neljättä kertaa oikeutta terveystieteiden maistereiden kouluttamiseen. Aiemmilla kerroilla koulutusvastuuta ei ole myönnetty.” –
  Tässä ei kerrota ollenkaan millä aikavälillä kolutusta on haettu. Tuskin tällä vaalikaudella kuitenkaan joten jupinat pois edellisiltä persuvalittajilta. Vastahan keskusta on näitä hakemuksia käsittelelmässä. Ensi kuussa tulee päätös! Voin kuitenkin sanoa, että on voitto koko Suomelle ja tuleville työpaikoille, että Keskusta on vihdoin se puolue joka katsoo koko Suomea jakaessaan koulutuspaikkoja tarpeen mukaan… Toiset puolueet kun haluavat vain keskittävän koulutuspolun ja siitähän ei ole paljon iloa esim. syrjäseuduille. Pahimpana Kokoomus…. Joten malttia kitisijöille ja odottakaa mitä Keskusta ja Kurvinen esittää tammikuussa… Voitte ehkä yllättyäkin! Itse en ylläty sillä tiedän että sieltä tulee järkivalintoja kuten aina kun kyse on Keskustasta… <3

 • Lukija55

  Nipsu voisi perehtyä asiaan. Edellinen hakemus hylättiin elokuussa 2020. Hylkäävä ministeri oli Keskustan nykyinen puheenjohtaja.

  • Nipsu

   ”Viime vuoden päätteeksi ministeri julkisti lähes 2 300 uutta aloituspaikkaa jo olemassa oleville koulutusaloille. Koulutustason noston ohella perusteluksi uusille aloituspaikoille kerrottiin halu vastata eri alueiden osaajavajeisiin.

   Aiemmin istuva hallitus oli sopinut tälle vaalikaudelle 10 000 uudesta aloituspaikasta. Aloituspaikat eivät tarkoita suoraan opiskelijamäärien yhtä suurta kasvua. Vuosina 2020–2021 toteutuneista lisäaloituspaikoista 10 prosenttia jäi täyttämättä.”
   —————————————————————–
   Lueppas tarkkaan tuo teksti – suora lainaus Iltasanomista! Nipsu oli siis oikeassa… Sinä väärässä! Kyse oli uusista aloituspaikoista silloin ennen Kurvisen aikaa, ei uusista koulutuslinjoista. Miksi puhuit palturia? Hävettääkö?

   Hyvä Keskusta <3

 • Nipsu

  Joo, ja milloin oli kaksi ensimmäistä hakemusta ja mikä oli koulutuskohde kullakin hakemuskerralla? Eli nyt siis nähdään tammikuussa tuleeko koulutus Helsinkiin vai ei… Nyt tämä koulutus on asialistalla (korkeakoulutukset) mitä Kurvinenkin painotti syksyllä. Ja jos siihen on tarvis niin se koulutus tulee Hesaan…. Joten eläpä nyt hätäile liian aikaisin hyvä ystävä…

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen