Heidät mainittiin eduskuntaryhmien Nato-puheissa: Kenraaleita, USA:n presidenttejä – ja Antti Rokka

Nato-selonteko

Eduskuntaryhmien puheenvuoroissa viitattiin eduskunnan Nato-keskustelussa muutamaan kotimaiseen ja Atlantin takaiseen nimeen.

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth

– Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin tunnetaan sanoneen talvisodan opetuksena ”ei enää koskaan yksin”. Nyt meidän sukupolvemme voi hänelle vastata: ”herra kenraali, me emme ole enää koskaan yksin!” (Petteri Orpo, kokoomus)

Kenraali ja Yhdysvaltain entinen presidentti Dwight D. Eisenhower ja marsalkka G.C.E. Mannerheim

– Naton ensimmäinen komentaja, kenraali Eisenhower totesi, että Nato on historian ensimmäinen sotilaallinen liittouma, joka on perustettu rauhan aikana rauhaa säilyttämään, ei ryhtymään sotaan.

– On tiedetty, että tehokaskin inhimillinen varautuminen on rajallista. ”Jos Herra ei kaupunkia vartioi, turhaan vartija valvoo.” Siksi tänäänkin tarvitsemme samaa suojaa, josta Mannerheim päiväkäskyssään muistutti: ”Jumala Suomea suojatkoon.” (Päivi Räsänen, kristillisdemokraatit)

Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump

– Vaikka olemme nyt liittymässä Natoon, on hyvä todeta tosiasiana, että rajojamme puolustaa jatkossakin oma armeijamme ja historia opettaa, että kaukaa annetut turvatakuut lopulta murtuvat. Tästä kuvaava esimerkki on turvatakuut kyseenalaistanut Yhdysvaltain edellinen ja mahdollinen tuleva presidentti Trump. (Jussi Saramo, vasemmistoliitto)

Elokuvaohjaaja Edvin Laine, kirjailija Väinö Linna, fiktiivinen alikersantti Antti Rokka

– Isäni oli myös keskeisessä roolissa Edvin Laineen Tuntemattoman Sotilaan kuvaajana ja leikkaajana. Kirjailija Väinö Linnan tekstistä voi hakea tunnelmaa tähän hetkeen alikersantti Rokan sanoin: ”Kassoha sie. Tää asja on näi. Jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Pohjalahel saakka. Kyl hää tulloo peräs, älä yhtää eppäile. Mut jos sie pysyt paikollais etkä lähe hitoilkaa, nii minkä hää tekköö? Et sie sovi hänen kansaa sammaa monttuu. Se on tään puolustussovan ratekia.” (Harry Harkimo, Liike Nyt)