”Harvassa ovat ne sektorit, joilla ei ole hätä” – 1990-luvun lama kummitteli kyselytunnilla

Koronavirus

Yritysten selviäminen koronavirusepidemian kurimuksessa ja suojavarusteiden riittävyys hallitsivat keskustelua eduskunnan kyselytunnilla.

Perussuomalaiset tivasi monen kansanedustajan voimin, miten hallitus aikoo pysäyttää yhteiskuntaa uhkaavan konkurssien ja irtisanomisten aallon.

– Monet terveet yritykset eivät kestä, jos kustannukset juoksevat mutta tuloja ei tule. Emme voi toistaa 1990-luvun virhettä, kansanedustaja Sakari Puisto (ps.) varoitti.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus suhtautuu myönteisesti uusiin lisäbudjetteihin, jos sellaisia tarvitaan.

Hän muistutti, että Business Finland ja ely-keskukset voivat nyt myöntää ongelmiin ajautuneille yrityksille suoria tukia.

Valtiovalta on Lintilän mukaan ohjeistanut tukien myöntäjiä tulkitsemaan kriteereitä laveasti liiallisen byrokratian välttämiseksi.

Ministeri kuitenkin huomautti, että valtio auttaa yrityksiä selviämään vain kiinteistä kustannuksistaan – tulotason alenemista se ei pysty kompensoimaan.

Lintilän mukaan ensi viikolla pidettävä hallituksen kehysriihi näyttää, kuinka paljon valtiolla on liikkumavaraa tukea yrityksiä.

– Harvassa ovat ne sektorit, joilla ei ole hätä. Tarvitsemme avustuksia joka puolelle tällä hetkellä, ministeri summasi.

Oppositiopuolue kokoomus vaati hallitusta tekemään selkoa suojavarusteiden riittävyydestä.

– Voitteko vakuuttaa, että suojavarusteet riittävät koko epidemian ajan, penäsi kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.).

Sarkomaan tietojen mukaan kentällä joudutaan tällä hetkellä säästelemään suojaimia.

Saara-Sofia Sirén (kok.) puolestaan huomautti, että suojavarusteiden hankkinen vaikeutuu, sillä kansainvälinen kysyntä kasvaa jatkuvasti.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) lupasi, että hallitus tekee kaikkensa, jotta varusteet riittävät.

Hän muistutti, että Suomen huoltovarmuusvarastot on jo otettu käyttöön ja suojaimia hankitaan ulkomailta. Ensimmäisen toimituserän pitäisi saapua vielä tällä viikolla.

Lisäksi suojaimien kotimainen valmistus on polkaistu käyntiin.

Pekosen mukaan Suomen tilanne suojavarusteiden osalta on huomattavasti parempi kuin monen muun maan, sillä täkäläiset huoltovarmuusvarastot ovat poikkeuksellisen kattavat.