Haluatko estää tauteja? – Tankkaa näitä ruoka-aineita
Tähän aikaan vuodesta erilaiset flunssat ja muut taudit alkavat jyllätä. Tauteja voi kuitenkin yrittää ennaltaehkäistä erilaisin keinoin, ja yksi niistä on ruokavalio, listaa lääkärikeskus Aava artikkelissaan.
Olennaista ruokavaliossa on huolehtia monipuolisuudesta ja terveellisyydestä. Myös se kannattaa varmistaa, että ruokavalioon sisältyy riittävästi immuunijärjestelmää tukevia D-vitamiinia, C-vitamiinia ja sinkkiä.
Etenkin D-vitamiini on immuunijärjestelmälle tärkeä, artikkelissa todetaan.
Sen puutos voi johtaa heikentyneeseen vastustuskykyyn, infektioriskin kasvuun ja luuston haurastumiseen.
Artikkelissa korostetaan, että D-vitamiinilisää kannattaa ottaa etenkin talven pimeinä aikoina lokakuulta maaliskuulle saakka. Kesäisin D-vitamiinia saa auringosta.
D-vitamiinia saa kuitenkin myös ruokavaliosta. Sitä löytyy muun muassa D-vitamiinipitoisista maitotuotteista ja kasvipohjaisist valmisteista, kananmunan keltuaisesta, margariineista, maksasta, kantarelleista ja suppilovahveroista sekä muikusta, siiasta, lohesta ja mädistä.
– Vegaanista ruokavaliota noudattavilla D-vitamiinin saanti ruuasta voi olla vähäistä, sillä luontaisissa kasvikunnan tuotteista D-vitamiinia on vain tietyissä sienissä, artikkelissa sanotaan.
C-vitamiini toimii puolestaan antioksidanttina, joka suojaa kehon puolustussoluja vaurioilta. Se parantaa valkosolujen toimintaa, jotka taistelevat infektioita vastaan.
Lisäksi C-vitamiini edistää ihon ja limakalvojen terveyttä, jotka ovat kehon ensimmäinen suoja taudinaiheuttajia vastaan. Se myös auttaa muun muassa rautaa imeytymään.
C-vitamiinin puutos voi oireilla väsymyksenä, ärtyneisyytenä ja vastustuskyvyn heikkenemisenä. Ihmisen elimistö ei kuitenkaan pysty varastoimaan C-vitamiinia, joten sitä on tärkeää syödä joka päivä.
Runsaasti C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat muun muassa peruna, lanttu ja nauris sekä ruusunmarja, tyrni, mustaherukka, pihlajanmarja, mansikka ja marja-aronia. C-vitamiinia on paljon myös sitruunassa, appelsiinissa, kiivissä, persikassa, mangossa ja tuoreessa ananaksessa.
Myös paprika, pinaatti, tuoreet herneet, lehtikaali, parsakaali, ruusukaali ja punakaali ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä.
Tärkeää on huolehtia myös sinkin saatavuudesta.
Sinkki tukee immuunijärjestelmän soluja ja tarjoaa antioksidanttisuojaa. Se auttaa suojaamaan immuunisoluja ja on välttämätön useiden entsyymien toiminnalle, jotka ovat kriittisiä terveelle kasvulle ja kudosten paranemiselle.
– Se on tärkeää solun jakautumiselle ja kasvulle, artikkelissa sanotaan.
Sinkkiä saa monipuolisesti ruokavaliosta. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi äyriäiset, liha, kala, täysjyväviljat, maitotuotteet, kananmunat, siemenet ja pähkinät.
Suoliston hyvinvointia voi varmistaa huolehtimalla riittävästä kuidun saannista, Aavan artikkelissa sanotaan.
Ihmisen on tärkeää syödä päivittäin täysjyvätuotteita, kasviksia, hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä.
Jos kuidut jäävät jostain syystä ruokavaliossa vähäiseksi, on suositeltavaa käyttää kuitulisävalmistetta.
Artikkelissa korostetaan, että influenssaa, flunssia ja muita pöpöjä voi pyrkiä ennaltaehkäisemään myös huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, unesta ja levosta, päivittäisestä liikkumisesta sekä tarvittaessa hyvästä rokotesuojasta.
– Influenssarokote olisi hyvä ottaa kausittain marras-joulukuun aikana, artikkelissa todetaan.