Hallitus tekemässä maailmanhistoriallista ydinjätepäätöstä
Suomen hallitus saattaa torstaina tehdä maailmanhistoriaan jäävän päätöksen, kun se käsittelee istunnossaan Posivan hakemusta rakentaa Eurajoen Olkiluotoon kapselointi- ja loppusijoituslaitos käytetylle ydinpolttoaineelle.
Jos hallituksen päätös on myönteinen, kyseessä on ensimmäinen maailmassa myönnetty rakentamislupa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokselle.
Myös Ruotsissa on vastaava lupaprosessi käynnissä, mutta päätöstä ei olla tekemässä aivan lähiaikoina. Kuten ei olla tekemässä myöskään ydinvoiman mahtimaassa Ranskassa.
– Edistyneimmät maat tässä suhteessa ovat Suomi, Ruotsi ja Ranska. Muissa maissa ollaan enemmän alkuvaiheessa, valitaan vasta paikkaa mahdolliselle laitokselle, kertoo toimistopäällikkö Jussi Heinonen Säteilyturvakeskuksesta (STUK).
Loppusijoituslaitoksessa ydinjäte suljettaisiin kuparikapseleihin, jotka sijoitettaisiin yli 400 metrin syvyyteen kallion sisään.
Säteilyturvakeskus näytti viime helmikuussa vihreää valoa Posivan kaavailemalle loppusijoituslaitokselle. STUK arvioi, että loppusijoituslaitos voidaan rakentaa niin, ettei siitä aiheudu vaaraa työntekijöille, alueen asukkaille tai ympäristölle.
Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) on tarkoitus pitää iltapäivällä tiedotustilaisuus, jossa esitellään hallituksen päätös.
Ilmoitus ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakentamislupapäätöksestä herätti oitis keskustelua Fennovoiman mahdollisen ydinvoimalan jätteiden loppusijoituksesta.
Vanhojen ydinvoimayhtiöiden Fortumin ja Teollisuuden Voiman kahdestaan omistama Posiva ilmoitti aikoinaan, etteivät uuden ydinvoimapelurin jätteet mahdu Olkiluodon loppusijoituslaitokseen.
Tilanne ydinvoimayhtiöiden välillä on sittemmin muuttunut, sillä elokuun alussa Fortum lähti yllättäen mukaan Fennovoima-hankkeeseen.
Fennovoiman viestintäjohtajan Maira Kettusen mukaan muuttunut omistustilanne ei tarkoita, että Olkiluodon loppusijoituslaitoksen toteutuminen ratkaisi samalla myös Fennovoiman mahdollisten jätteiden kohtalon.
Fennovoima ei ole Kettusen mukaan millään lailla mukana Posivan rakentamislupahakemuksessa.
Eduskunnan vuonna 2010 tekemän periaatepäätöksen mukaan Fennovoiman pitää ensi kesäkuun loppuun mennessä päästä joko yhteistyösopimukseen Posivan omistajien kanssa tai esittää oman loppusijoituspaikan ympäristövaikutusten arviointiohjelma.
– Tietysti toivomme, että pääsemme yhteistyösopimukseen, Kettunen sanoi STT:lle.
Myös elinkeinoministeri Rehn sanoi keskiviikkona toivovansa, että Fennovoima ja Posivan omistajat pääsevät ratkaisuun Fennovoiman jätteiden sijoittamisesta Olkiluodon luolastoon.
– On yhteiskuntataloudellisesti paljon parempi vaihtoehto, että hyödynnetään olemassa olevaa luolastoa ja ratkaisua, Rehn sanoi eduskunnassa. Eduskunta keskusteli keskiviikkona ydinjätehuollosta asiaa koskeneen pääministerin ilmoituksen pohjalta.
Rehn muistutti, että ydinenergialaki on siinä mielessä ”pakkolaki”, että se mahdollistaa ydinvoimayhtiöiden pakottamisen yhteistyöhön yhteiskunnan kokonaisedun nimissä.
– Se ei toki ole ensisijainen vaihtoehto, ja luotan siihen ja lähden siitä, että yhtiöt löytävät tähän asiaan keskenään ratkaisun.