Hallitus korottamassa kansaneläkettä jopa 31 ja takuueläkkeitä 50 eurolla kuukaudessa – korotukset kohdistuisivat yli 600 000 eläkeläiseen

Eläkkeet

Hallitus aikoo korottaa kansaneläkkeen täyttä määrää 31 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Arviolta yli 600 000 eläkeläistä saisi korotuksen eläkkeeseensä.

Hallitus aikoo käyttää pienimpien eläkkeiden korotuksiin 183 miljoonaa euroa. Esitysluonnos lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle.

– Tämän esityksen myötä korotuksen saisivat he, joiden arjessa lisäraha tuntuu kaikista voimakkaimmin, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoo tiedotteessa.

Hallituksen kaavailemalla budjetilla 50 euron korotus ei olisi onnistunut kaikkiin pieniin eläkkeisiin aiheuttamatta tuloloukkua katkaisukohtaan.

STM:n ylijohtajan Outi Antilan mukaan tämä on ratkaistu niin, että korotus pienenee lineaarisesti isompia eläkkeitä kohti mentäessä.

– Työeläkkeen ja kansaneläkkeen yhteensovittamisella se liudentuu sinne loppua kohden. Tässä on laskettu, että korotus on 19 euroa siinä tuhannen euron kohdalla, silloin kun kokonaiseläke on tuhat euroa, ja siitä se pienenee niin, että jokunen euro tulee vielä jossain 1 100 ja 1 200 euronkin kohdalla, Antila sanoo.

Hänen mukaansa olisi ratkaisu ollut ihan mikä hyvänsä, sitä ei olisi ollut hyvä toteuttaa niin, että pistetään tietty samansuuruinen palikka riittämään johonkin euromäärään asti.

– Silloinhan sinne olisi jäänyt monta kymmentä tuhatta tyytymätöntä eläkeläistä tuloloukkuun eli esimerkiksi, jos 800 eurolla olisi saanut 50 euroa, mutta 801 eurolla ei.

Luonnoksessa ehdotetaan, että eläkkeensaajan asumistuen lisäomavastuurajaa ja lisäomavastuun kerrointa muutettaisiin siten, että esitetty eläketulon muutos ei juuri vaikuttaisi eläkkeensaajan asumistukeen. Tällöin se ei vähentäisi käytettävissä olevien tulojen nousua.

Esitettyjen korotusten toteutuminen edellyttää eläketulovähennyksiin muutoksia, jotka sisältyvät valtiovarainministeriössä valmisteltavaan talousarvioesityksen yhteydessä annettavaan hallituksen esitykseen.

Esitys liittyy valtion vuoden 2020 talousarvioesitykseen. Lakien on määrä tulla voimaan tammikuun alussa.

Korotus kohdistuisi erityisesti eläkkeisiin, jotka ovat enintään 1 000 euroa kuukaudessa.

Kansaneläkettä ehdotetaan korotettavaksi 31 eurolla siten, että kansaneläkkeen täysi määrä yksinasuvalla olisi 659,85 euroa kuukaudessa ja avo- tai avioliitossa asuvalla 588,79 euroa kuukaudessa ensi vuonna.

Kansaneläkettä maksetaan vanhuuseläkkeenä ja työkyvyttömyyseläkkeenä. Sen määrään vaikuttavat eläkkeensaajan perhesuhteet, muiden eläkkeiden määrä ja Suomessa asuttu aika.

Täyttä kansaneläkettä voi saada vain, jos eläkkeensaaja saa työeläkkeitä yhteensä enintään 666 euroa vuodessa vuoden 2019 tasossa. Tämän ylittävältä osalta työeläke vähentää kansaneläkettä 50-prosenttisesti.

Korotuksen nettomäärä pienenisi eläketulojen noustessa niin, että kokonaiseläkkeen ollessa noin 1 000 euroa kuukaudessa nettokorotus olisi noin 19 euroa.

Takuueläke puolestaan turvaa Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläkkeen, joka on tänä vuonna 784,52 euroa kuukaudessa, jos eläkkeensaaja ei saa lainkaan muita eläkkeitä.

Sitä pienentävät kaikki muut eläkkeet Suomesta ja ulkomailta. Korotuksen jälkeen takuueläke olisi 834,52 euroa kuukaudessa ensi vuonna.

Takuueläkkeen saajista noin 45 prosenttia on alle 55-vuotiaita työkyvyttömyyseläkkeen saajia.

Antti Rinteen (sd.) eläkelupaus on puhuttanut siitä asti, kun hän viime vuoden vappupuheessaan julisti ajavansa pieniin eläkkeisiin sadan euron korotusta.

Pääministerinä Rinne on joutunut puolustamaan vappusatastaan, kun ensimmäinen korotus kutistui hallitusneuvotteluissa noin 50 euroon. Nyt korotus on kansaneläkkeiden osalta sitäkin pienempi.

Ennen luonnoksen julkistusta hallituksen korotussuunnitelmat herättivät julkisuudessa epäilyjä, sillä 183 miljoonaa euroa ei olisi riittänyt sekä takuueläkkeiden että kansaneläkkeiden korottamiseen noin 50 eurolla.

Kansaneläkejärjestelmän luonteen vuoksi alle 1 000 euron eläkkeitä ei voi korottaa korottamatta samalla myös yli 1 000 euron eläkkeitä.

Rinne on kuitenkin korostanut muun muassa eduskunnassa, että lupaus sadasta eurosta toteutuu useamman vuoden ohjelmalla, jossa pieniä eläkkeitä nostetaan pikkuhiljaa.

Juttua täydennetty kauttaaltaan klo 11.55 ja lisäksi STM:n ylijohtajan kommenteilla klo 13.45.