Hallitus aikoo esittää vapaaehtoisten päästökompensaatioiden rajaamista rahankeräyslain ulkopuolelle

Vapaaehtoinen päästökompensaatiotoiminta ei jatkossa edellyttäisi rahankeräyslupaa
Rahankeräyslaki

Hallitus aikoo esittää lakimuutosta, jolla vapaaehtoisten päästökompensaatioiden myyminen rajattaisiin rahankeräyslain soveltamisalan ulkopuolelle.

Lakiesitys oli määrä antaa eduskunnalle torstaina, mutta käsittely on siirtymässä ensi viikkoon budjettiriihen venymisen vuoksi. STT:n tietojen mukaan hallituksen tavoitteena on, että rahankeräyslain muutos tulisi voimaan vielä tämän vuoden puolella.

Kaavaillun lakimuutoksen taustalla on Poliisihallituksen arpajaishallinnon tekemä laintulkinta.

Arpajaishallinto tulkitsi, että päästökompensaatio on vastikkeeton hyödyke, jonka myyminen edellyttäisi rahankeräyslupaa. Tämä on hankaloittanut esimerkiksi vihreiden entisen kansanedustajan Antero Vartian perustaman Compensate-säätiön ja Finnairin päästöhyvitystoimintaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

–  Kotimaassa erikoinen ja poikkeuksellinen laintulkinta on ollut kuin käsijarru kasvullemme Suomessa ja samalla siitä on kärsinyt koko toimiala, sanoi Compensaten toimitusjohtaja Elina Kajosaari tiedotteessa.

Kajosaari kertoi STT:lle, että epäselvä tilanne on vaikuttanut suoraan yritysten halukkuuteen tehdä päästökompensaatiota.

–  Tämä on ollut koko toimialalle hyvin ikävät kaksi vuotta olla ikään kuin tauolla ja epäselvässä odotustilassa samalla, kun koko toimiala porskuttaa kansainvälisesti hyvin vahvasti eteenpäin.

Kajosaaren mukaan Compensatella on sovittuna useita uusia sopimuksia kotimaisten yritysten päästöjen hyvittämisestä.

Compensaten mukaan sen palvelujen kautta on ohjattu hiilensidontaan 2,1 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana.

Summalla on rahoitettu esimerkiksi metsien suojelua, metsitystä ja biohiilen sitomista maaperään eri puolilla maailmaa. Kajosaaren mukaan tavoite on, että summa kasvaa jatkossa ”dramaattisesti”.

Compensaten mukaan vapaaehtoisten kompensaatioiden markkinat kasvoivat 320 miljoonaan euroon jo vuonna 2019. Yhtiön mukaan alan ennustetaan kasvavan jopa 15-kertaiseksi vuosikymmenen loppuun mennessä.