Halla-aho arvosteli köyhimpien koronatukea julkisuustempuksi – Vanhanen ällistyi reaktiosta

Eduskunta

Perussuomalaiset yllättivät eduskunnan lisäbudjettikeskustelussa valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) arvostelemalla esitystä köyhimpien kansalaisten 75 euron koronatuesta.

Koronatuen arvostelun aloitti perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka ei uskonut koronatilanteen pahentaneen toimeentulotuen saajien asemaa oleellisella tavalla.

– Pikemminkin tässä on kyseessä populistinen julkisuustemppu, jolla peitetään kyvyttömyys yhteisen kakun kasvattamiseen, Halla-aho syytti.

Vanhanen sanoi hämmentyneensä salin oikealta laidalta esitetystä kritiikistä. Hän huomautti, että kyseinen toimeentulotukeen osoitettu 60 miljoonan euron määräraha kohdistuu kaikkein vähävaraisimmille.

– 60 miljoonaa euroa riittää siis 800 000 tukikuukauteen 75 eurolla. Se jo kertoo sen, että sen saajien joukossa on aivan tavallisia pienituloisia, köyhiä suomalaisia.

Väliaikaisen verottoman epidemiakorvauksen piiriin kuuluvat henkilöt, jotka ovat saaneet perustoimeentulotukea rajoitustoimien aikana, ja ovat edelleen tuen saajina.

Vanhasen mukaan kyse ei ole vain lapsiperheistä, vaan myös eläkeläisistä ja työttömistä, joille on syntynyt lisäkustannuksia koronan vuoksi määrätyistä rajoituksista.

– Me olemme myöntäneet miljardeja kunnille ja yrityksille työpaikkojen säilyttämiseksi niin, että tämä homma rullaa eteenpäin. On kohtuullista, että me kohdistamme suoraa tukea myös kaikkein pienituloisimmille ihmisille.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio käänsi keskustelun aiheesta maahanmuuttajiin.

– Tämän hallituksen 60 miljoonan euron koronatuen saajista lähes 40 000 on ulkomaankansalaisia. Miksi hallitus ottaa velkaa, että voitte antaa rahaa ulkomaankansalaisille?

Tavio selvitti, että tuki olisi perussuomalaisten mielestä tullut antaa vain Suomen kansalaisille tai vain lapsiperheille.

– Miksi sitä tukea ei annettu vain lapsiperheille, jos sen tuen peruste olivat lapsiperheiden kulut?

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki piti perussuomalaisten puhetta ”täysin patologisena”.

– Perussuomalaiset eivät hyväksy kaikkein köyhimpien tukemista, jos senttiäkään siitä valuu maahanmuuttajille. Jos suomalaiset köyhät kärsivät, kärsikööt, on ilmeisesti perussuomalaisten linja, Arhinmäki tulkitsi.

Myös kokoomus sai hallitusryhmiltä pitkin korvia puoluekokousuhoiluistaan ennenaikaisista eduskuntavaaleista.

SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtman näki, että yhteiskunnan pyörittämiseksi tarvitaan nyt vakautta.

– Siihen nähden onkin hämmästyttävää, että kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Lepomäki vaati puoluekokouksessa eduskunnan hajottamista — eduskunnan hajottamista tässä tilanteessa, kun koronakriisi on päällä, Lindtman päivitteli.

Arhinmäki katsoi kokoomuksen jo viikon ajan ”itkettäneen ja pelotelleen Suomen kansaa”.

– Ja kaikkein pahinta on se, että täällä vielä halutaan tässä tilanteessa panna nurin koko eduskunta ja panna uudet vaalit, Arhinmäki jyrisi.

Kommentit (4)

 • Lukija9

  Halla-aho Jussi, kylläpä on ollut ihan tosi ihana olo, kun sinun ja muiden Persujen möläyksiä ei ole tarvinnut kuulla moneen päivään, mutta nyt sinulta taisi tulla ihan räikkäpieruun verrattava möläys koskien ”köyhien maskeja”! Sanomasi oli pohjanoteeraus kaiken sen kosiskelun jälkeen, mitä Persut ovat sinun johdollasi harjoittaneet. Se on ollut vastuutonta mölinää, ei muuta. Saisitte hävetä!

 • Lukija13

  Tuossahan on uskottavan politikan pohjanoteeraus. Jatkakoon Halla-aho samalla linjalla niin ehtivät laskea kannatusprosenttinsa alas ennen kuntavaaleja.

  Koska politiikka ja oppositio osaa käyttäytyä?
  Toivottavasti Keskusta ei koskaan enää alennu ”räksy” politiikkaan – se ei ole tätä päivää.

 • Lukija21

  Voi olla, että korona on iskenyt erityisesti perustoimeentulon varassa eläviin ihmisiin. Voi olla, että ei. Mistä löytyy tutkimustietoa? Minulla meni elämiseen paljon enemmän rahaa ennen koronaa kuin nyt. On eri asia, jos ennestään huonosti toimeentulevan kohdalle sattuu menoja, joita ei ole voinut ennakoida. Siihen tarvitaan täsmätoimia, ei koronaseteleitä jokaiselle. Taitaa kuulua sarjaan kuntavaalit tulossa.

 • Lukija67

  Keskusta hallituksen apupuolueena on lähtenyt demarien ja vihervasemmiston kelkkaan ja lupaa kaikille kaikkea ja kaikille hyvää
  Perussuomalaisten Villen Tavion kysymys pitääkö suomen otta velkaa että voi jakaa rahaa 40000 tuhalle alikehittyneistä maista tulleille jotka ovat jo eläneet ja tulevat elämään tulonsiirroilla tarkoituksena olla koskaan menemättäkään töihin tai opella suomen kieltä
  Nämä ovat kylmiä faktoja sitä ei voi kukaan kiistää
  Kulmunin porukoista tulee paljon siirtymää perussuomalaisiin,loput keskustasta muodostavat sitten 8% pienpuolueen

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen