Google luokitteli Yhdysvallat "arkaluontoiseksi" valtioksi – syynä Trumpin linjaus
Google on vaihtanut Yhdysvaltojen luokituksen karttapalvelussaan ”arkaluontoiseksi” (sensitive), uutiskanava CNBC kertoo. Englannin sensitive-sana voidaan suomentaa myös ”herkäksi” tai ”haavoittuvaksi”.
CNBC:n mukaan Google on varannut kyseisen luokituksen karttapalvelussaan maille, joilla on rajakiistoja muiden maiden kanssa. Muita samaan luokkaan kuuluvia valtioita ovat Kiina, Venäjä, Israel, Saudi-Arabia ja Irak.
Uudelleenluokittelu tapahtui sen jälkeen kun maan presidentti Donald Trump oli sanonut hallintonsa tekevän nimimuutoksia virallisissa kartoissa ja liittovaltion viestinnässä.
Näihin muutoksiin kuuluvat Meksikonlahden uudelleennimeäminen Amerikanlahdeksi ja Alaskassa sijaitsevan Mount Denalin uudelleennimeäminen Mount McKinleyksi.
Google tarkensi myöhemmin, että sanaa ”sensitive” käytetään ainoastaan sen sisäisissä järjestelmissä koskien tilanteita, joissa tietty alue näkyy eri nimisenä eri maissa oleville Google Mapsin käyttäjille.
Google kertoi maanantaina vaihtavansa Google Mapsissa Jukatanin ja Floridan niemimaiden välisen vesistön nimeksi ”Amerikanlahti”. Nimi säilyy Meksikonlahtena, jos Google Mapsia käytetään Meksikossa. Muissa maissa olevat käyttäjät näkevät molemmat nimet, yhtiö sanoi.
Googlen mukaan vastaavasti on toimittu koskien Persianlahtea, joka näkyy Google Mapsin käyttäjille arabimaissa Arabianlahtena. Samanlainen muutos tulee voimaan myös Mount McKinleyn suhteen.
Yli kahdella miljardilla kuukausittaisella käyttäjällään Google Maps on maailman suosituin navigointisovellus. CNBC:N mukaan on epäselvää, ulottuuko Googlen Yhdysvaltoja koskeva uudelleenluokittelu sen karttapalvelun ulkopuolelle.
Googlen linjaukset havainnollistavat haasteita, joita teknologiayritykset kohtaavat yrittäessään navigoida Trumpin toisen presidenttikauden läpi.
Vuoden alusta lähtien Meta, Tiktok, Amazon ja muut yhtiöt ovat mukauttaneet tuotteitaan ja käytäntöjään vastaamaan Trumpin poliittisia näkemyksiä, käytäntöjä ja asetuksia.
Trumpilla oli kivinen suhde Piilaaksoon koko ensimmäisen presidenttikautensa ajan, ja hän kritisoi teknologiayrityksiä myös vuoden 2024 presidentinvaalikampanjansa aikana.
Viime aikoina teknologiajohtajat, mukaan lukien Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai ja Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg, ovat pyrkineet tiiviimpään suhteeseen Trumpin kanssa. Monet teknologiajohtajista seisoivat eturivissä Trumpin virkaanastujaisissa.
Viestipalvelu X:n omistaja Elon Musk tuki Trumpin kampanjaa avokätisesti ja on nyt osa hänen lähipiiriään.