Etelä-Hämeessä vaihtui puheenjohtaja – Johanna Häggman voitti kahdella äänellä

Keskustapiirit

Forssalainen Johanna Häggman valittiin Keskustan Etelä-Hämeen piirin uudeksi puheenjohtajaksi Hattulassa järjestetyssä syyskokouksessa.

Häggman voitti istuvan puheenjohtajan Timo Silvánin niukasti äänin 23–21.

Varapuheenjohtajiksi valittiin hausjärveläinen Silván ja Timo Kaunisto Hämeenlinnasta.

Syyskokouksessa käytiin poliittisen tilannekatsauksen jälkeen vilkasta keskustelua.

Santerin kynä -palkinnolla muistettiin ahkeraa etelähämäläistä keskusta-aktiivia Teemu Miettistä, joka on kirjoittanut ansiokkaasti piirin alueella tapahtuneista asioista muun muassa nettisivuille.

– Meillä on loistava presidenttiehdokas Matti Vanhanen, jolla on mahdollisuudet vaalien toiselle kierrokselle. Nyt meidän on huolehdittava siitä, että keskustalaiset äänestävät aktiivisesti tulevissa vaaleissa, Silván totesi avajaispuheenvuorossaan.

Silvánin mukaan presidentinvaalien positiivinen kierre kantaa myös tuleviin maakunta- ja eduskuntavaaleihin.

– Olemme siis nyt isomman asian äärellä. Maakuntavaaleihin lähdemme Etelä-Hämeen alueella haastajina demareiden ja kokoomuksen vanavedessä.

Ehdokasasettelussa on Silvánin mukaan onnistuttava, jotta maakuntavaaleissa on mahdollista menestyä.

– Maakuntavaalit eivät suosi pikkupaikkakuntien ehdokkaita. Meillä on kuitenkin poliittisena liikkeenä annettavaa kaupungeissa sekä maakuntien reuna-alueilla.

Varapuheenjohtaja Antti Kurvinen arvosteli poliittisessa katsauksessaan Helsingin kaupunginjohtajan Jan Vapaavuoren (kok.) maakuntiin kohdistamaa kritiikkiä.

– Mitä tiiviimmin asuisimme Suomessa, sen onnellisempia olisimme. Vaikka me kaikki suomalaiset raahautuisimme Helsingin alueelle, niin ei siitä maailman mittakaavassa kuitenkaan tulisi merkittävän suurta metropolia, Kurvinen totesi

Kurvinen muistutti, että entisenä ministerinä Vapaavuori hallitsee mediapelin ja hänen viestinsä saavat helposti tilaa mediassa.

– Saamme nauttia Suomessa raikkaasta ilmasta ja meidän puhtaissa vesistöissä voi uida. Meillä on puuvaroja, joita voimme hyödyntää monipuolisesti myös tulevaisuudessa. Maitopurkin tai lihapaketin tuotantoketjun voi kokonaisuudessa jäljittää sen tuotannon ensimetreille saakka.

Varapuheenjohtaja muistutti presidentinvaalien tärkeydestä puolueelle.

Vaikka suurista linjoista on vaikea löytää eroja, Kurvinen muistutti, että presidentin tulee toimia arvojohtajana ja tärkeimpänä poliittisena mielipidevaikuttajana.

Matti Vanhanen edustaa alkiolaisia ja maltillisia keskustalaisia arvoja. Vanhanen edustaa yhteisöllistä tasa-arvoa sekä mahdollisuuksien tasa-arvoa. Siinä on todella iso ero verrattuna oikeistolaisiin arvoihin.

Kurvinen muistutti etelähämäläisiä siitä, että joka ikinen ääni istuvalle presidentille ensimmäisellä kierroksella on potentiaalinen ääni kokoomukselle seuraavissa maakunta- ja eduskuntavaaleissa.

SDP kyseenalaistaa tällä hetkellä jokaista asiaa eduskunnassa ja kuvittelee sillä tavalla saavansa kansan silmissä lisäpisteitä.

Sirkka-Liisa Anttila

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila puolusti elinvoimaista maataloustuotantoa koko maassa.

– Jos luovumme tai heikennämme sitä liikaa, laadukasta maataloustuotantoa on vaikea rakentaa nopeasti takaisin.

Antilla sivalsi myös SDP:n oppositiopolitiikkaa.

– Oppositiopolitiikkaakin tulee tehdä suomalaisen isänmaan ja kansalaisten eteen. SDP kyseenalaistaa tällä hetkellä jokaista asiaa eduskunnassa ja kuvittelee sillä tavalla saavansa kansan silmissä lisäpisteitä.

Piirihallituksen jäseniksi Hattulassa järjestetty syyskokous valitsi Liisa Joensuun Riihimäeltä (uusi), Olli-Pekka Kaunelan Ypäjältä (uusi), Pirkko Lokinperän Hattulasta, Martti Mäenpään Hämeenlinnasta (uusi), Asko Niemelän Lopelta, Juhani Pohjuksen Janakkalasta, Santra Rauhaniemen Tammelasta, Antero Suonpään Jokioisilta (uusi), Liisa Tonterin Forssasta ja Johanna Valtasen Humppilasta.

 Kokous laati myös yksimieliset kannanotot Juha Sipilän uudelleenvalinnan puolesta tulevalle puoluekokouskaudelle keskustan puheenjohtajaksi sekä Matti Vanhasen valitsemiseksi Suomen presidentiksi.

Henkilökysymysten ohella piiri otti kantaa pääradan lisäraiteen rakentamisen puolesta sekä penäsi 2-tien kuntoon saattamista. Hankkeilla on merkittävä vaikutus koko maakunnan elinvoiman lisäämiseksi, kannanotossa todetaan.