Entinen Nato-pomo: Trump on "pelannut korttinsa erittäin huonosti"
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ”merkittävästi heikentänyt” puolustusliitto Natoa ja Ukrainan kykyä puolustautua Venäjää vastaan, Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoo Politicon haastattelussa.
− Hän on pelannut korttinsa erittäin huonosti, Rasmussen sanoo Trumpista.
Hän arvostelee Yhdysvaltain presidenttiä siitä, että tämä on suhtautunut myöntyväisesti Ukrainan alueiden luovuttamiseen Venäjälle sekä Venäjän vastaisten talouspakotteiden poistamiseen painostamatta Venäjää tekemään merkittäviä uhrauksia.
Rasmussen, joka on aiemmin toiminut Ukrainan hallituksen neuvonantajana, suhtautuu skeptisesti siihen, että Trumpin viimeaikainen painostus tulitauon saavuttamiseksi ja neuvottelujen aloittamiseksi Venäjän ja Ukrainan välillä kantaisi hedelmää.
Kaikista saamistaan myönnytyksistä huolimatta Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttää edelleen olevan haluton tekemään sopimusta Ukrainan sodan lopettamiseksi.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut olevansa halukas matkustamaan Istanbuliin tapaamaan Putinia, joka on kieltäytynyt suostumasta tulitaukoon ennen neuvottelujen aloittamista. Myös Trump on sanonut saattavansa osallistua Istanbulissa torstaina järjestettävään tapaamiseen.
− Venäläiset pelaavat pelejä, Rasmussen sanoo.
− Nyt on käynnissä shakkipeli siitä, kuka saa presidentti Trumpin huomion.
Trump on Rasmussenin mukaan heikentänyt luottamusta Natoon pohtimalla, ettei Yhdysvallat ehkä täytä 5. artiklan mukaista velvoitettaan puolustaa puolustusliiton jäseniä, jos Trump katsoo niiden puolustusmenojen olevan liian alhaiset.
Trumpin vaikutus saattaa jopa johtaa demokratioiden yhteistyön uudelleenarviointiin, Rasmussen sanoo.
− Nyt kun Yhdysvallat on ilmeisesti vetäytynyt vapaan maailman johtajan roolista, se saattaa luoda uuden ”D7”-ryhmän, johon kuuluvat EU, Iso-Britannia ja Kanada sekä Naton kumppanit Intian ja Tyynenmeren alueella eli Australia, Japani, Etelä-Korea ja Uusi-Seelanti.
Nämä maat voisivat Rasmussenin mukaan yhdistyä ”valtavaksi voimaksi vastustamaan Kiinan tai Yhdysvaltojen painostusta”.
Rasmussen olevansa samaa mieltä tiedustelutiedoista, joiden mukaan Venäjä saattaa hyökätä EU:n alueelle tulevina vuosina. Hänen ajatushautomonsa, Alliance for Democracies, on laatinut raportin, jossa Natoa kehotetaan kaksinkertaistamaan puolustusbudjettinsa sekä mobilisoimaan noin 400 miljardia euroa julkisia ja yksityisiä varoja sotilasmenojen lisäämiseksi.