Etla:Paikallinen sopiminen nosti paperityöntekijöiden palkkoja mutta kasvatti palkkaeroja
Yrityskohtaiseen sopimiseen siirtyminen ei ole laskenut työntekijöiden palkkoja metsäteollisuudessa tai ohjelmistoalalla, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) tuore selvitys. Selvityksen on rahoittanut Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton säätiö.
Metsäteollisuus ry irtautui lokakuussa 2020 työehtosopimustoiminnasta ja siirtyi sopimaan palkoista yrityskohtaisesti.
Teknologiateollisuus puolestaan siirtyi maaliskuussa 2021 sekamalliin, jossa alakohtaisen työehtosopimuksen lisäksi on myös yrityskohtaisia sopimuksia.
Käytännössä tällä oli merkitystä ohjelmistoalalla, jossa päätöksen seurauksena siirryttiin sopimaan palkoista yrityskohtaisesti.
Siirtyminen yrityskohtaiseen sopimiseen nosti selvityksen mukaan paperiteollisuuden työntekijöiden palkkoja hieman ja kasvatti yritysten sisäisiä palkkaeroja. Paperiteollisuuden työntekijöiden osalla paikalliseen sopimiseen siirtyminen nosti ansioita 170 eurolla kuukaudessa, mikä on Etlan mukaan noin 4 prosenttia alan keskiansioista. Samalla paikallinen sopiminen kasvatti yritysten sisäisiä palkkaeroja 230 eurolla kuukaudessa.
Paikallisen sopimisen vaikutukset olivat selvityksen mukaan samansuuntaisia ohjelmistoalan, mekaanisen metsäteollisuuden työntekijöiden ja paperiteollisuuden toimihenkilöiden palkkoihin tai palkkaeroihin. Näiden ryhmien kohdalla muutokset olivat niin pienitä, että niitä oli vaikea erottaa tavanomaisista palkkavaihtelusta.
– Näillä tuloksilla pystytään sulkemaan pois valtavat palkkojen laskut, joista julkisuudessa keskusteltiin, sanoo tutkimuksen tehnyt Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen STT:lle.
Kauhasen mielestä Metsäteollisuus ry:n työehtosopimustoiminnasta irtautumisen mahdollisia vaikutuksia alan ansiotasoon liioiteltiin julkisuudessa.
– Minusta alun perinkään ei ollut hirveän uskottavaa, että ansiot voimakkaasti laskisivat, koska se ei yksinkertaisesti ole työnantajankaan etujen mukaista, Kauhanen sanoo.
Kauhanen muistuttaa, että paikalliseen sopimiseen siirtymisestä huolimatta työntekijöitä edustavat palkkasopimusneuvotteluissa edelleen ammattiliitot, vaikka työnantajaosapuolta edustavat nykyään metsäteollisuudessa yritykset itse.
Selvityksen tuloksiin voi Kauhasen mukaan vaikuttaa se, että paikalliseen sopimiseen siirtymisestä on vielä lyhyt aika ja pidemmällä aikavälillä palkkaeroissa voidaan nähdä esimerkiksi suurempaa hajontaa.
Metsäteollisuus ry irtautui työehtosopimustoiminnasta, koska sen mielestä järjestöjen välinen sopimusjärjestelmä vastasi huonosti erilaisissa taloustilanteissa olevien yritysten tarpeisiin.