Elsi Katainen EU-parlamentin Venäjä-valtuuskunnan varapuheenjohtajaksi 

Euroopan unioni

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) on valittu Euroopan parlamentin Venäjä-valtuuskunnan varapuheenjohtajaksi sekä ryhmänsä neuvottelijaksi EU:n ja Itä-Afrikan kauppasuhteisiin.

Katainen sanoo ottavansa tehtävän vastaan suurella mielenkiinnolla.

– Tiedostaen samalla, että Krimin kriisin myötä EU:n parlamentaariset suhteet Venäjälle ovat jäiset. Venäjä on yhä EU:n kolmanneksi isoin kauppakumppani, minkä vuoksi dialogia on pidettävä yllä, hän kertoo.  

Venäjä-valtuuskunta vastaa Euroopan parlamentin suhteiden kehittämisestä muun muassa Venäjän parlamentaarisiin edustajiin, kansalaisyhteiskuntaan ja tiedeyhteisöön.

Lisäksi kansainvälisen kaupan valiokunnassa Katainen on valittu hoitamaan puolueryhmänsä edustajana kauppasuhteita Venäjään sekä Itäisen Afrikan maihin.

Itä-Afrikkaa Elsi Katainen pitää mielenkiintoisena vastuualueena sekä kaupan että kestävän kehityksen näkökulmasta. 

– Itä-Afrikan merkitys EU:n kaupassa ja toiminnassa tulee korostumaan tulevina vuosina, sillä monessa maassa talous kasvaa vauhdilla. Myös yhteiskunnallisten ongelmien korjaamisen, muuttoliikkeen, väestönkasvun ja Kiinan kasvavan vaikutusvallan vuoksi on ratkaisevan tärkeää, että EU ottaa aktiivisen ja yhteistyöhenkisen roolin Afrikassa, suomalaismeppi linjaa. 

– Miellyttävä sattuma on myös se, että olemme saamassa nyt suomalaisen komissaarin EU:n Afrikka-politiikkaa hoitamaan, Katainen kertoo viitaten Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilaisen kansainvälisten kumppanuuksien salkkuun. 

Itä-Afrikan maihin kuuluvat Burundi, Kenia, Ruanda, Tansania, Uganda, Komorit, Madagaskar, Mauritius, Seychellit, Djibouti, Etiopia, Eritrea, Sudan, Malawi, Sambia ja Zimbabwe.