Asumistuen tulisi kannustaa maallemuuttoon, keskustan Kalmari esittää MT:ssa

Vapaaehtoisille voitaisiin antaa tukea tonttina ja talona muuttotappiokunnasta, kansanedustaja uskoo
Asumistuki

Asumistukijärjestelmää tulisi siten, että se kannustaisi ihmisiä muuttamaan suurista keskuksista maaseudulle, keskustan kansanedustaja Anne Kalmari toteaa Maaseudun Tulevaisuudessa.

– Ehdotan asumistukeen pilottihanketta kaupunkilaisten maallemuuttoon. Halukkaille annettaisiin muutaman vuoden asumistuet kerralla – muttei rahana, vaan tonttina ja talona itse valitsemastaan muuttotappiokunnasta, jossa tarvetta työikäisille muuttajille on, Kalmari sanoo MT:lle .

Valtio säästäisi ja asuntojen hinnat maltillistuisivat kasvukeskuksissa, jos asumistukea ohjattaisiin tähän suuntaan, kansanedustaja laskee.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokuntaa johtava Kalmari ulottaisi ideoimansa pilottihankkeen vapaaehtoisiin asumistuen saajiin.

– Kohteena olisivat ihmiset, jotka ovat valmiita muuttamaan keskuksista maaseudulle. Maakunnissa on niin paljon työvoimapulaa, että mahdollisuudet työllistymiseen todennäköisesti kasvaisivat.

Kalmari toteaa, että maallemuuttoon kannustava asumistuki säästäisi valtion kustannuksia, vaikka muuttajat eivät työllistyisi.

– Jos muutetaan korkeiden asumiskustannusten alueelta huomattavasti halvemmalle alueelle, ja jatketaan edelleen asumistuettuna asumista, niin kustannukset putoaisivat merkittävästi.

Kalmari väläyttää mallia ulotettavaksi myös turvapaikanhakijoihin.

– Miksi asutetaan sellaisia ihmisiä, joiden asumisen kustannukset lähtökohtaisesti maksetaan, Suomen kalleimpaan paikkaan, hän kysyy MT:ssa.