Ampuja tappoi ainakin 21 ihmistä Yhdysvaltain kouluampumisessa – presidentti Biden vaati lopettamaan aselobbaajien edessä nöyristelyn

”Tällaista tapahtuu vain tässä maassa, ei muualla. Eivät pikkulapset muualla mene kouluun peläten, että heidät ehkä ammutaan.”
Yhdysvallat

Yhdysvalloissa ainakin 19 lasta ja kaksi opettajaa on kuollut kouluampumisessa Uvaldessa Texasissa.

Lisäksi kymmeniä lapsia ja muutamia aikuisia sekä ainakin yksi poliisi haavoittui tulituksessa. Osa heistä on kriittisessä tilassa.

Epäilty ampuja, 18-vuotias paikallinen mies, sai surmansa tulitaistelussa poliisin kanssa.

Uutiskanava CNN:n mukaan mies ampui ensin isoäitiään, jonka luona asui.

CNN kertoi keskiviikkoiltana kuudelta Suomen aikaan, että isoäiti on hengissä ja sairaalahoidossa. Viranomaiset pitävät isoäitiä tärkeänä todistajana tapauksessa.

Kotoaan ampuja ajoi kaupungissa sijaitsevalle Robbin peruskoululle, jota oli itsekin lehtitietojen mukaan aikoinaan käynyt.

CNN:n ja New York Timesin mukaan ampujalla oli mukanaan kaksi kivääriä, joista toinen löytyi myöhemmin hänen autostaan. Toisen hän otti mukaansa koululle. Koululla ampuja linnoittautui sisälle ja alkoi tulittaa luokkahuoneessa.

Koulussa, jossa ampuminen tapahtui, opiskelee noin 500 lasta. Suurin osa koulun 7–10-vuotiaista oppilaista on latinotaustaisia ja vähävaraisista perheistä.

Presidentti Joe Biden vaati kouluampumisen jälkeen tunteikkaassa puheessaan amerikkalaisia lopettamaan aselobbaajien edessä nöyristelyn.

–  Meidän on kansakuntana kysyttävä itseltämme, koska Jumalan nimessä me asetumme vastustamaan aselobbaajia? Jumalan nimessä, koska teemme sen, mitä täytyy tehdä, Biden jyrisi.

Demokraattisenaattori Chris Murphy jatkoi samoilla linjoilla.

–  Ei tämä ole väistämätöntä. Ei näillä lapsilla ollut vain huonoa onnea. Tällaista tapahtuu vain tässä maassa, ei muualla. Eivät pikkulapset muualla mene kouluun peläten, että heidät ehkä ammutaan, senaatissa puhunut Murphy sanoi.

–  Minä kirjaimellisesti rukoilen teitä polvillani. Auttakaa meitä löytämään ratkaisu. Tehkää kanssamme yhteistyötä, jotta voimme hyväksyä sellaisia lakeja, jotka tekevät tällaisesta vähemmän todennäköistä, senaattori jatkoi.

Presidentti Joe Biden piti tunteikkaan puheen kouluampumisen jälkeen. LEHTIKUVA / AFP / STEFANI REYNOLDS

Yhdysvaltalaismedioiden haastattelemien ampujan entisten koulukavereiden mukaan ampujaa kiusattiin koulussa tämän puheviasta, huonoista vaatteista ja perheen köyhyydestä.

Uutiskanava CNN:lle puhunut epäillyn entinen luokkakaveri, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen, kertoi miehen lähettäneen hänelle kuvia aseistaan ja panoksistaan joitakin päiviä ennen hyökkäystä.

–  Hän lähetteli aina joskus viestejä. Neljä päivää sitten hän lähetti minulle kuvan rynnäkkökivääristään sekä kuvan repusta, joka oli täynnä panoksia, ehkäpä noin seitsemän lipasta, ex-koulukaveri kertoi.

–  Vastasin hänelle ja kysyin, miksi hänellä on tuollaista kamaa. Hän kirjoitti, ettei minun pitäisi olla huolissani ja kertoi näyttävänsä nykyisin niin erilaiselta, etten varmaan enää tunnistaisi häntä.

Uvalden kouluampuminen on pahin kouluampuminen Yhdysvalloissa sitten Sandy Hookin joukkomurhan vuonna 2012. Tuolloin 20-vuotias mies tappoi 20 koululaista ja kuusi henkilökuntaan kuuluvaa hyökättyään kouluun.

Aseväkivaltaa tilastoivan Gun Violence Archive -kansalaisjärjestön mukaan Yhdysvalloissa on ollut kuluvan vuoden aikana jo ainakin 212 joukkoampumista.

Järjestö tilastoi joukkoampumisiksi sellaiset tapaukset, joissa kuolee vähintään neljä ihmistä, epäilty ampuja poisluettuna.