"Ammattitaidotonta värkkäämistä" – MTK-pomo tulistui perusteluista, joilla hotelli Iso-Syötteen ravintola suosii ulkomaista lihaa
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pöyristyi perusteluista, joilla hotelli Iso-Syöte perustelee ulkomaisen lihan käyttöä. Marttilan mukaan kotimainen liha olisi parempi vaihtoehto.
– Naudanlihan laadusta homma ei todellakaan jää kiinni ja bonuksena kestävyys ja eläinten hyvinvointi. Iso-Syöte antaa kasvot ammattitaidottomalle värkkäämiselle, Marttila kirjoittaa Facebookissa.
Pudasjärvellä sijaitseva hotelli Iso-Syöte joutui kohun keskelle ravintolansa nettisivuille kirjoitetusta raaka-aineiden alkuperälistauksesta.
Tekstiä on muutettu kohun myötä, mutta alkuperäisestä tekstistä kertoo Maaseudun Tulevaisuus (MT).
Ravintola Hilltop kertoo tarjoilevansa ”Pohjoisen puhtaita makuja ja näköaloja”, ja ulkomaisen lihan käyttöä on selitetty varsin seikkaperäisesti.
Ravintolan mukaan kotimaisesta tuotannosta ei riitä naudan- ja porsaanlihaa kattamaan ravintoloiden tarpeita.
– Naudan- ja porsaanliha, jota ostamme, on kasvanut optimaalisissa kasvuolosuhteissa lämpimissä maissa. Ilmasto, aurinko, vesi ja ruoho tekevät karjasta myös edullisempaa kasvattaa. Karjalle ei anneta hormoneja eikä antibiootteja, Hilltopin nettisivuilla kerrottiin vielä tiistaina.
Ravintolan mukaan kotimainen liha on sitkeää, koska sitä ei ole ulkomaalaisen lihan tapaan riiputettu jopa kuukausia. Ulkomaisen lihan käyttöä perustellaan myös hiilijalanjäljellä.
– Hiilijalanjälki tuontirahdilla vastaa kutakuinkin 200 kilometriä rekalla ajamista, sillä konttilaivaan menee 10-20 tuhatta konttia. Lisäksi Suomessa karja kasvatetaan pihatoissa, joihin joudutaan tuomaan rehua, ja lämmitykseen kuluu valtavasti energiaa ja rahaa, verkkosivuilla laskettiin.
Hotelliyhtiön toimitusjohtaja Juha Kuukasjärvi kommentoi ravintolan viestintää MT:lle.
– Siellä nyt oli tytöt ehkä vähän huonosti kirjoittaneet sinne (nettisivuille), hän toteaa.
Kuukasjärvi on kuitenkin sitä mieltä, että raaka-ainepäätöksen keskeinen syy on kotimaisen raaka-aineen hinta sekä vaihteleva laatu.
– Perusteluna asiaan keittiöltämme on ollut se, että meille tulleesta ja testatusta lihasta ulkomaalainen pihviliha on ollut mureampaa kuin kotimainen.
MTK:n Marttila ei usko ravintolan perusteluihin.
– Kun pelkästään hinta ratkaisee, niin on typeryyttä selitellä asiaa tuulesta temmatuilla väitteillä kestävyydestä ja laadusta.
Marttilan mukaan ruuan merkitys matkailun menestyksessä on suuri ja voi muodostua vielä suuremmaksi.
– Esimerkkejä löytyy maailmalta useita, kuten Kööpenhamina ja Oslo. Menestysresepti on yleensä vankka luotto omaan ruokakulttuuriin ja oman alueen tuotteisiin. Valitettavasti suomalainen matkailuala on vielä lähtötelineissä omien vahvuuksien hyödyntämisessä, MTK-pomo kirjoittaa sosiaalisessa mediassa.