Aluejohtajat vaativat maakunnille aitoa itsehallintoa: "Hallitukselle jäämässä liikaa valtaa"
Sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnosten perusteella maakuntien itsehallinto on jäämässä huomattavasti kunnallista itsehallintoa heikommaksi, moittii joukko aluejohtajia kannanotossaan.
Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto sekä Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen osallistuivat Porin SuomiAreenassa käytyyn aluehallintoa käsitelleeseen keskusteluun.
Lisäksi kannanoton on allekirjoittanut Suomen Kuntaliiton maakuntajohtajien puheenjohtaja Jari Koskinen
Aluehallinnon nykytoimijoiden edustajat korostavat tiedotteessaan, että hallitukselle on jäämässä liian laajat oikeudet puuttua maakuntien päätöksentekoon.
– Maakunnilla ja vaaleilla valituilla maakuntapäättäjillä tulee olla aidosti itsemääräämis- ja harkintavaltaa. Maakunnat eivät ole valtion aluehallintoa, tiedotteessa todetaan.
Lakiluonnoksen mukaan maakunnilla ei ainakaan aluksi olisi verotusoikeutta ja ne tulisivat aluejohtajien mielestä siten olemaan täysin riippuvaisia valtion rahoituksesta.
Pisto, Koskinen ja Parkkonen uskovat, että itsehallintoalueiden taloudellista liikkumavaraa rajoittaisi myös suunniteltu kolmen miljardin euron säästötavoite.
– Valtio ohjaisi voimakkaasti maakuntien palvelujen järjestämistä, palvelujen tuotantoa, hankintoja, tukipalveluja, investointeja ja maakuntien oikeutta tehdä taloudellisia sitoumuksia, kuten ottaa lainaa, keskustelijat moittivat.
Aluejohtajat vaativat, että valtion ohjausta tulee jatkovalmistelussa tarkastella kriittisesti itsehallinnon näkökulmasta.
– Lakiehdotukset ja niiden kustannusvaikutusten sekä muiden vaikutusten arvioinnit ovat vielä merkittäviltä osin keskeneräisiä ja edellyttävät laajaa jatkovalmistelua, he muistuttavat.
Kuntaliitto, maakuntaliitot ja sairaanhoitopiirit sekä kunnat ja kuntayhtymät tulevat antamaan omat lausuntonsa lakipaketista syksyllä.
Kuntaliitto edustaa maan kaikkia kuntia ja kuntayhtymiä. Myös maakuntaliitot ja sairaanhoitopiirit ovat kuntayhtyminä mukana liiton toiminnassa.