Alivaltiosihteeri Päivi Nergin nimittäminen kansliapäälliköksi vähintäänkin viivästyy jälleen

Valtiovarainministeriö

– Keskusteltuani esittelijän kanssa olen päätynyt vetämään VM kansliapäällikön nimityksen pois VN listoilta, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ilmoittaa Twitterissä.

Hän toteaa haluavansa antaa perustuslakivaliokunnalle sen tarvitseman ajan tiedonsaantiasian käsittelyyn.

Valtioneuvoston oli tarkoitus tänään yleisistunnossaan nimittää alivaltiosihteeri Päivi Nerg valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi. Nimitys on joutunut poikkeukselliseen poliittiseen myrskynsilmään. Asiaa on lykätty jo kahdesti.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti tiistaina aloittaa selvityksen eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumiseen liittyvistä ongelmista.

Nerg oli viime hallituskaudella keskeisessä roolissa sote-uudistuksen valmistelussa, johon liittyvä tiedonsaanti on yksi perustuslakivaliokunnan selvityspäätöksessä mainituista asioista.

Esittelijänä toimiva VM:n hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen vahvistaa, että kyseessä on aikalisä, jotta perustuslakivaliokunta saa käsiteltyä tiedonsaantioikeutta koskevan selvityksen. Majasella on käsitys, että valiokunta aikoo käsitellä asian varsin joutuisasti.

– Jos jotain on pakko arvata, kyse on pikemminkin viikoista kuin kuukausista, hän sanoo STT:lle.

Nimityksen vetämisestä pois kertoi ensimmäiseksi Helsingin Sanomat .

Valintaprosessi on edennyt takellellen tähänkin asti, ja perustuslakivaliokunnan selvityksen jälkeen Nergin tilanne tullaan arvioimaan uudelleen.

Hallituksen riveissä on ilmennyt vastustusta Kulmunin esittämää Nergiä kohtaan. Viikko sitten valtioneuvoston kokouksessa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) pysäytti asian käsittelyn ilmoittamalla, että hän haluaa asiaa koskevat asiakirjat perehdyttäväkseen.

Kansliapäällikön nimitys piti tehdä jo pari viikkoa sitten valtioneuvoston istunnossa, mutta tuolloin se vedettiin pois esityslistalta viime tingassa. Tuolloin syyksi kerrottiin, että puolueet haluavat käydä läpi huolellisesti nimityksen perusteet.

Nykyinen kansliapäällikkö Martti Hetemäki on siirtymässä työelämäprofessoriksi ja jää tehtävästä pois kesäkuun lopussa. Majasen mukaan olisi tärkeää, että uusi kansliapäällikkö voisi aloittaa ennen loppukesän budjettiriihtä.

– Heti elokuussahan on budjettiriihi, ja hallitus joutuu tekemään merkittäviä julkista taloutta koskevia ratkaisuja ja linjauksia. Tietysti silloin olisi hyvä, että meillä olisi kansliapäällikkö.

Nerg on aiemmin työskennellyt muun muassa sisäministeriön kansliapäällikkönä. Hänen nimityksensä Hetemäen seuraajaksi on herättänyt jo ennalta paljon porua.

Julkisuudessa on arvosteltu muun muassa sitä, että maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Nergin talousosaaminen on muita hakijoita heikompaa.

Virkaa hakeneita haastateltuja ovat Nergin lisäksi Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala sekä kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.), joka ennen kansanedustajan uraa toimi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin ylijohtajana.

Toisaalta Nergillä on katsottu olevan hyvin kansliapäällikön virassa tarvittavaa johtajakokemusta.

Nergin nimitystä on vastustettu ennen muuta SDP:ssä. Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että SDP:n puoluehallitus päätti viime viikolla, ettei Nergin nimitystä kansliapäälliköksi voida hyväksyä.

Lehden mukaan puolueen puheenjohtaja Antti Rinne olisi ottanut nimitysasian esille poliittisessa tilannekatsauksessaan ja todennut, ettei puolue voi hyväksyä Nergin nimitystä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ollut paikalla puoluehallituksen kokouksessa.

Tavallisesti hallituksen tekemät virkanimitykset eivät kuulu puolueiden päätäntäelimille.

Hetemäkeä on yleisesti pidetty Suomen vaikutusvaltaisimpana virkamiehenä. Kansliapäällikön tehtäviin kuuluu johtaa valtiovarainministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006492079.html https://www.hs.fi/junkkari/art-2000006489922.html