AKT pysäyttää satamat vuorokaudeksi Keitele Group -kiistan takia

Tukitoimia Teollisuusliiton vaatimukselle yrityskohtaisista neuvotteluista
Kotimaa

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT aloittaa tiistaina vuorokauden mittaisen työnseisauksen Suomen satamissa. Mielenilmaisun aikana työntekijät, jotka tekevät työtä Satamaoperaattorien ja AKT:n ahtausalan työehtosopimuksen piirissä, pidättäytyvät työstä.

Syy mielenilmaisulle on kiista Keitele Groupin työehtosopimuksesta. AKT käynnisti viime viikon tiistaina saarron Keitelettä vastaan tukeakseen Teollisuusliiton vaatimusta päästä käymään työehtosopimusneuvotteluja yhtiön kanssa.

AKT perustelee työnseisaustaan sillä, että saartoa on yritetty murtaa Valkon satamassa Loviisassa joulunaluspäivinä.

Helsingin käräjäoikeus määräsi torstaina miljoonan euron sakon uhalla AKT:n lopettamaan saarron. AKT ilmoitti pitävänsä turvaamistoimea perusteettomana ja vaativansa, että se puretaan. Oikeus hylkäsi vaatimuksen.

–  AKT toivoo, että Keitele Group ja Teollisuusliitto aloittavat pikaisesti neuvottelut ja löytävät yhteisymmärryksen yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta, patisti AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko tiedotteessa maanantaina.

Mekaanisen metsäteollisuuden yleissitova valtakunnallinen työehtosopimus päättyy vuodenvaihteessa. Alalle ei olla neuvottelemassa uutta valtakunnallista sopimusta, koska Metsäteollisuus ei sellaisia enää tee. Keitele ei ole Metsäteollisuuden jäsen, mutta on noudattanut yleissitovaa työehtosopimusta.

Keiteleen mukaan AKT:n ja Rakennusliiton tukitoimilla pyritään pakottamaan konserniin kuuluva Keitele Forest tekemään työehtosopimus Teollisuusliiton kanssa, joka edustaa vain osaa yhtiön työntekijöistä.

Keitele Groupiin kuuluvat Keitele Energy, Keitele Forest, Keitele Timber sekä Keitele Wood Products. Keitele työllistää suoraan noin 550 ja välillisesti noin 1500 henkeä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen paheksuu Yrittäjien blogissa AKT:n puuttumista työkiistaan, jossa se ei ole osapuoli.

–  Ammattiliitto asettuu suomalaisen oikeuslaitoksen yläpuolelle. AKT ei ole koko työkiistan osapuoli, mutta käyttää härskisti strategista valta-asemaansa satamissa muiden liittojen hyväksi, Pentikäinen tuomitsee kirjoituksessaan.