Suomalaistutkija: Korkeimman oikeuden uuden tuomarin nimittäminen Yhdysvalloissa voi olla mahdotonta ennen vaaleja

Jos Trump saa nimityksen läpi kautensa viime metreillä, se on hänelle merkittävä voitto, Mika Aaltola arvioi.
USA

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että korkeimman oikeuden uuden tuomarin nimittäminen Yhdysvalloissa ennen marraskuun presidentinvaaleja voi olla mahdotonta.

–  Oma poliittinen vaistoni sanoisi, että se on hyvin vaikea projekti viedä läpi, Aaltola sanoo STT:lle.

Syiksi hän mainitsee muun muassa sen, että tuomarin valintaprosessi vie oman aikansa ja koronatilanne tekee kokoontumisen senaatissa vaikeaksi. Lisäksi demokraatit tulevat hyvin todennäköisesti hidastamaan prosessia kaikin mahdollisin keinoin, ja samaan aikaan senaattoreilla on valtava paine olla vaalikentällä.

–  Siinä on se ristiriita, että heidän pitäisi olla kampanjoimassa omissa osavaltioissaan, ja tällä nimityksellä (presidentti Donald) Trump vaatii heidät Washingtoniin.

Aaltolan mukaan yksi kysymys on myös, saisivatko republikaanit vaadittavaa enemmistöä vai loikkaisiko joitakin puolueen edustajia toiselle puolelle asiassa. Hänen mukaansa joillekin senaattoreille nimityksen läpi puskemisesta saattaisi olla hyötyä, mutta esimerkiksi vaa’ankieliosavaltioista tuleville senaattoreille tilanne on toinen.

–  He haluaisivat ehdottomasti pysyä erillään Trumpin agendasta.

Jos Trump saa nimityksen läpi kautensa viime metreillä, on se hänelle merkittävä voitto, Aaltola arvioi.

– Ja amerikkalaiset rakastavat voittajia.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg kuoli perjantaina paikallista aikaa haimasyövän aiheuttamiin komplikaatioihin. Hän oli 87-vuotias.