Puolustusministerit eivät pidä Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa ajankohtaisena

Kaikkosen ja Hultqvistin mukaan puolustusyhteistyötä voidaan syventää nykyiseen tapaan asteittain.
Puolustus

Suomen ja Ruotsin yhä syvenevä puolustusyhteistyö voi edetä nykyiseen tapaan ilman muodollista sopimusta puolustusliitosta, arvioivat maiden puolustusministerit.

Suomen Antti Kaikkonen (kesk.) ei halua sulkea kokonaan pois oikeudellisesti sitovan kahdenvälisen sopimuksen mahdollisuutta, mutta katsoo nykyisen etenemisen askel askelelta olevan tässä vaiheessa parasta.

–  On ehkä vielä liian aikaista keskustella siitä (puolustusliitosta). Sille tarvittaisiin sekä poliitikkojen että kansalaisten tuki Suomessa ja Ruotsissa, Kaikkonen sanoi.

Kaikkosen kanssa maiden puolustusyhteistyötä käsitelleessä Hanakäräjät 2020 -webinaarissa esiintynyt Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist oli samoilla linjoilla. Hän muistutti Ruotsin uudesta lainsäädännöstä, jolla pyritään sujuvoittamaan sotilaallisesta avusta päättämistä nimenomaan Suomen osalta.

Hultqvistin mukaan puolustusyhteistyössä on nyt parasta keskittyä etenemiseen askeleittain ja sotilaallisen yhteistoimintakyvyn rakentamiseen ”käytännöllisellä ja realistisella tavalla”. Hänen mukaansa sitovista laillisista sopimusjärjestelyistä ei ole maiden välillä keskusteltu.

Kaikkonen arvioi Suomen ja Ruotsin tilannekuvien alueella sotilaallisista uhkista olevan melko tavalla yhteneväiset.

–  Retoriikassa voi joskus olla eroja, Kaikkonen lisäsi.