"Pitäähän meidän pitää huoli näistä maan hiljaisistakin" – Kunta-alan työmarkkinajumiin ei löytynyt ratkaisua vieläkään

Hoitajaliitot kaatoivat sovintoehdotuksen toissa viikolla eikä se kelvannut sellaisenaan enää muillekaan
Työehtosopimukset

Kunta-alan työkiista meni uudelle mutkalle maanantaina, ja on epäselvää, mitä ja milloin seuraavaksi tapahtuu. Työnantajia edustavan KT:n ja työntekijöitä edustavien Jukon ja JAU:n tunnustelut sovun ehdoista kariutuivat maanantaina.

Erikseen työriitaa ratkomaan perustetun sovittelulautakunnan sovintoehdotus kaatui toissa viikolla, kun hoitoalaa edustava Sote ry ei sitä hyväksynyt.

Hoitajaliitot eivät siten olleet mukana sovintoesityksen pohjalta käydyissä jatkokeskusteluissa, joilla tähdättiin niin sanottuun erillissopimukseen.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen arveli, että kunta-alan riidan selvittely jatkuu vasta kesän jälkeen, ”ellei tapahdu jotain hyvin merkillistä”.

Työtaistelutoimetkin ovat tuolloin mahdollisia.

–  Valmisteluja on tehty jo. Emme jää katselemaan tässä, hän sanoi STT:lle maanantaina.

Juko edustaa muun muassa opettajia ja lääkäreitä. Aiemmin keväällä opettajat olivat viikon lakossa.

Sovittelulautakunta lupasi toissa viikolla kunta-alan työntekijöille tälle vuodelle niin sanotun yleisen linjan ylittävät palkankorotukset. Lisäksi se ehdotti noin prosentin korotuksen vuosittain tavanomaisten sopimuskorotusten päälle viideksi vuodeksi.

Sovintoehdotuksen olisivat olleet valmiit hyväksymään Juko, Julkisen alan unionin JAU sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Palkankorotus ei kuitenkaan riittänyt Sote ry:lle.

Hoitajaliitot ovat halunneet selvästi parempia korotuksia palkkoihin.

Juko kaipasi nyt työnantajien edustajalta turvaa siitä, että jos Sote ry onnistuisi myöhemmin neuvottelemaan sovintoehdotusta paremmista palkankorotuksista, ne koskisivat myös muuta kunta-alaa.

–  Miksi me tekisimme sopimuksen, jos me tiedämme, että naapuri ottaa myöhemmin enemmän? Mehän tarvitsemme silloin turvaa, Luukkainen perusteli.

Luukkaisen mukaan turvalupauksesta ei löydetty yhteistä säveltä KT:n kanssa, kun KT alkoi ryhmitellä ammattiryhmiä tärkeysjärjestykseen niin, että turva olisi voitu myöntää vain osalle.

Luukkainen ei tarkenna, mikä ehdotettu ryhmittely tarkemmin oli.

–  Me edustamme 2  500 euroa tienaavia museonhoitajia ja kirjastotyöntekijöitä, sellaisia maan hiljaisia. Pitäähän meidän pitää huoli näistä maan hiljaisistakin.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen kertoi STT:lle, että keskustelujen pohjana oli sovintoesitys, mutta järjestöt vaativat ratkaisuun ”lisäehtoja”. Hän ei kommentoinut, liittyivätkö ehdot palkkaan.

Jalonen arveli olevan mahdollista, että kiistaa tulisi jälleen ratkomaan sovittelulautakunta. Hän ei ennakoinut, milloin neuvotteluja voitaisiin jatkaa.

Sovittelulautakunta on edelleen olemassa, ja sitä johtaa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. STT ei tavoittanut Pylkkästä.

Kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvottelut ovat jatkuneet jo pitkään.