Migri: Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään ennätysmäärä hakemuksia, suurin osa avunpyynnöistä liittyy pakkotyöhön
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään tuli alkuvuonna ennätysmäärä hakemuksia, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri).
Auttamisjärjestelmä vastaanotti tammi–kesäkuussa 185 hakemusta asiakkaaksi ottamisesta. Se on Migrin mukaan enemmän kuin koskaan aiemmin vastaavana ajanjaksona.
Alkuvuonna järjestelmän asiakkaaksi otettiin 139 henkilöä ja heidän 26 alaikäistä lastaan. Uusista asiakkaista 63 aikuisen ja kolmen alaikäisen arveltiin joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa, Migri kertoo tiedotteessa.
Suurin osa heistä eli 38 ihmistä oli joutunut Migrin mukaan tekemään pakkotyötä. Seksuaalista hyväksikäyttöä oli kokenut 16 ihmistä ja pakkoavioliittoihin oli joutunut 11 ihmistä.
Useimmin hyväksikäytön kohteeksi oli joutunut Irakin, Suomen, Vietnamin, Thaimaan, Filippiinien, Afganistanin, Venäjän tai Marokon kansalainen.
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on ihmiskaupan uhrien tunnistamisen ja auttamisen kansallinen osaamiskeskus Suomessa.
Auttamisjärjestelmä on viranomainen, joka tarjoaa asiakkailleen muun muassa sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita, vastaanottorahaa tai toimeentulotukea, turvallisen majoituksen sekä tulkki- ja käännöspalveluita.
Migrin mukaan nimenomaan pakkotyö on ihmiskaupan yleisin muoto Suomessa. Auttamisjärjestelmään tänä vuonna otettujen uusien asiakkaiden perusteella ihmiskauppaan viittaavia olosuhteita havaittiin erityisesti Suomen ravintola- ja siivousalalla.
Myös kasvihuoneilla, kauneudenhoitoalalla ja autopesuloissa työskentely sisälsi Migrin mukaan riskejä ulkomaalaistaustaisille työntekijöille.
Työperäistä hyväksikäyttöä Suomessa kokeneilla maahanmuuttajilla voikin olla pelkoja suomalaista työelämää kohtaan, tiedotteessa sanotaan. Maahanmuuttajat eivät välttämättä tiedä, että he ovat saman työlainsäädännön ja oikeuksien piirissä kuin Suomessa syntyneet ihmiset.
– Motivaatio työllistymiseen on vahva, mutta ilman selkeää tietoa työelämän säännöistä hyväksikäytön uhriksi joutumisen riski kasvaa, ylitarkastaja Terhi Tafari Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä sanoo tiedotteessa.
Auttamisjärjestelmään ei Migrin mukaan ohjautunut alkuvuonna Ukrainasta paenneita ihmisiä, jotka olisivat kokeneet joko matkallaan tai Suomessa ihmiskauppaan viittaavaa hyväksikäyttöä.
Tämä voi johtua joko siitä, että viranomaisten ennalta estävät toimet ovat olleet tehokkaita tai siitä, ettei hyväksikäyttöä ole vielä havaittu, tiedotteessa todetaan.