Ex-huippuhiihtäjä Matti Heikkinen on Olympiakomitean uusi huippu-urheilujohtaja

Urheilupolitiikka

Entinen huippuhiihtäjä Matti Heikkinen on valittu Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajaksi. Olympiakomitea julkisti Heikkisen valinnan tänään Helsingissä. Heikkinen aloittaa tehtävässä syyskuun alussa.

Huippu-urheiluyksikön johtajan paikka tuli keväällä hakuun, kun Mika Lehtimäki jätti tehtävän. Lehtimäki sai viime syksynä kirjallisen varoituksen työyhteisön naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä.

Lehtimäen jatkosopimus julkistettiin maaliskuun alussa. Hän erosi tehtävästään saman kuun lopussa Ylen uutisoitua hänen saamastaan varoituksesta. Lehtimäen saama varoitus oli pidetty salassa.

Lehtimäen tapaus johti mediamylläkkään, laajemman häirintäkulttuurin esiin nostamisen Olympiakomiteassa, ulkopuoliseen selvitykseen ja Olympiakomitean johdon luottamuksen mittauttamiseen. Etenkin puheenjohtaja Jan Vapaavuoren toimintaa ja johtamistapaa arvosteltiin.

–  Millä tahansa elämän osa-alueella asiat pintautuvat, mikä on hyvä juttu. On varmaan tullut päätöksiä, jotka olisi jälkikäteen voitu tehdä toisin, vastuullisuudesta puhunut Matti Heikkinen kommentoi Olympiakomitean turbulenssia tiistaina.

Huippu-urheiluyksikön johtajan paikkaa haki 17 henkilöä, joista kahdeksan pääsi haastatteluun. Huippu-urheiluyksikön tehtävänä on johtaa ja koordinoida suomalaista huippu-urheilua.

Viime viikolla julkaistun opetus- ja kulttuuriministeriön tilaaman raportin perusteella huippu-urheiluyksiköllä riittää työsarkaa. Ulkopuolisen asiantuntijaryhmän tekemän raportin mukaan huippu-urheilu ei pysty vastaamaan sille asetettuihin yhteiskunnallisiin odotuksiin Suomessa.

Lehtimäen eron jälkeen huippu-urheiluyksikön väliaikaisena johtajana on toiminut Leena Paavolainen.

Matti Heikkinen tunnettiin jo aktiiviurallaan analyyttisenä ja harkitsevana persoonana. Hän voitti hiihdon 15 kilometrin MM-kultaa Oslossa vuonna 2011 sekä MM-pronssia 50 kilometrin matkalla Lahdessa 2017. Heikkisellä on myös kaksi muuta MM-pronssia Liberecin kisoista 2009.

Heikkinen tunnettiin maastohiihtäjänä, joka ei pelännyt nostaa esille epäkohdiksi mieltämiään asioita esimerkiksi urheilun rahoituksesta.

–  Hyvältä tuntuu, kun pääsen suoraan vaikuttamaan siihen, mistä olen aiemmin puhunut. Yhtään sellaista pöytää ei ole, jonne en voisi palata, vaikka ehkä olen ollut joskus piikkinä lihassa, Heikkinen sanoi.

–  Kaikkia lajeja en missään nimessä tunne, eikä tarvitsekaan. Meillä on valtavan hyvä porukka huippu-urheiluyksikössä lajiryhmävastaavista lähtien. Sen minä tunnistan, onko tekeminen urheilijan arjessa laadukasta, hän vakuuttaa.

Uransa jälkeen Heikkinen työskenteli asiakkuuspäällikkönä yhdistetyn ex-hiihtäjän Samppa Lajusen kiinteistösijoitusyhtiö Samla Capitalissa. Syksyllä 2021 hän siirtyi entisen sponsorinsa, yhdyskuntarakentaja GRK Infran markkinointi- ja viestintäjohtajaksi. Heikkinen on Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun hallituksen jäsen.

Heikkinen sanoo miettineensä heti hiihtouransa päätyttyä, ”että jotain tehtäviä olisi kiva urheilussa tehdä”.

–  Intoa ja paloa oli silloin, eikä se ole kolmen vuoden aikana yhtään sammunut.

Kainuulaislähtöisellä Heikkisellä on kolme lasta Suvi-vaimonsa kanssa. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden kandidaatti.

–  Matista saamme lämminhenkisen ja rennon huippu-urheilujohtajan, joka on varustettu kansainvälisellä kunnianhimon tasolla, Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto sanoo.

Heikkinen uskoo huippu-urheilun asemaan, vaikka ikäluokat pienevät ja viimeistään korona on lyönyt monille lajeille tylyn talouspaineen.

–  Huippu-urheilun täytyy olla turvallinen ympäristö kokeilla suorituskyvyn rajoja. Sitä pohdintaa olen käynyt paljon urani jälkeen.

Juttua muokattu klo 15.45: lisätty Heikkisen ja Susiluodon kommentit.