Työttömyys on muutakin kuin talouspolitiikkaa
Työttömyystilastot kertovat karua totuutta Suomen talouden tilasta, vaikka vastikään uutisoitiin työpaikkojen määrän lisääntymisestä.
Parhaimmillaan työpaikkojen määrä kasvaa ja työttömät löytävät töitä. Pahimmillaan työpaikkojen määrä lisääntyy samalla, kuin työttömienkin määrä.
Raskaat työttömyysluvut eivät johdu pelkästä työpaikkojen puutteesta.
Jos haluamme varmistaa, että pitkäaikaistyöttömien määrä ei räjähdä talouden matalapaineeseen, tulee huolehtia, että ihmisten työkyky säilyy ja työttömyysjaksot keskeytyvät ripeästi.
Työllistymisen tukitoimet ovat keskeisiä esimerkiksi nuorisotyöttömyyden taittamisessa. Tukityöllistämistä kutsutaan usein ilkeästi syyttä tempputyöllistämiseksi.
Suomessa ihmisen arvo määritetään ikävä kyllä helposti ammatillisen aseman kautta.
Suomessa ”Mitä kuuluu?”-kysymykseen on totuttu vastaamaan, että miten töissä menee. Työpaikka on toimeentulon lisäksi kulttuurissamme sosiaalisen pärjäämisen mittari.
Työttömäksi jääminen tarkoittaa taloudellisen tuskan lisäksi usein itsetunnon menettämistä, jolloin työttömyyttä ei enää katkaista pelkällä työpaikan saamisella. Sen vuoksi työttömien kepittämisestä ei ole apua kenellekään.
Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson ehdotti 22.8. työehtosopimuksen palkkojen alentamista ja työttömyysturvan keston lyhentämistä työllisyyden parantamiseksi.
Samalla SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja Elinkeinoelämän Keskusliiton johtaja Ilkka Oksala olivat YLE:n A-studiossa keskustelemassa matalapalkkaisten työmarkkinoiden syntymisestä Suomeen.
Työmarkkinafobioita tulisi nyt välttää ja kaikki resurssit keskittää työkyvystä ja nopeasta työllistymisestä huolehtimiseen.
Työllistämisen tukemiseksi tarvitaan riittävät resurssit ja nykyaikainen työnvälitys, palkkaluokkien tasaamiseksi riittävä verotus.
Työntekijöitä kurittaviin työehtosopimusten palkanalennuksiin ei ole tarvetta, mutta myöskään tuettua työllistämistä ei tulisi pelätä esimerkiksi nuorten kohdalla.
Ansiosidonnaista työttömyysturvaa voidaan lyhentää, jos työllistämisen tukitoimet ja sosiaaliturva ovat aukottomia.
Hallituksen työllistämispaketti kaipaa inhimillissyyttä – työttömyys on muutakin kuin talouspolitiikkaa.
Kirjoittaja on keskustanuorten puheenjohtaja