Työhyvinvoinnin tärkeys
Työ, turvallisuus, hyvinvointi, mielekkyys. Nämä asiat kätkevät sisäänsä työhyvinvoinnin.
Jos kaikki miettisivät työpaikkoja, joissa ovat elämänsä aikana olleet, mieleen nousisi varmasti niin hyviä kuin huonojakin muistoja.
Jos näitä muistoja aletaan tarkastelemaan, monet varmasti löytäisivät kehityskohteita mm. työilmapiiristä ja turvallisuudesta.
Muistelemalla vanhoja epäkohtia voi löytää uusia ideoita nykyisen työpaikan kehittämiseen niin työntekijän kuin työnantajankin näkökulmasta.
Työhyvinvointiin tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota, vietämmehän työpaikoilla suuren osan elämästämme.
Asiaan voi vaikuttaa monella tapaa ja näihin haluan kaikkia rohkaista.
Työntekijän näkökulmasta tärkeitä asioita asian edistämiseen ovat rakentavan palautteen antaminen, vuorovaikutus muiden kanssa, taukojen säännöllinen pitäminen, sekä riittävästä ravinnosta ja liikunnasta huolehtiminen.
Työnantajan on työhyvinvoinnin kannalta tärkeää huolehtia riittävästä työvoimasta, työtehtävään perehdyttämisestä, turvallisuudesta sekä luotettavasta vuorovaikutuksesta työntekijöihin.
Työnantajan tulee olla työntekijän tukena ja kannustajana työn haasteissa sekä onnistumisissa.
Takaamalla hyvinvoinnin työpaikoilla saamme entistä onnellisempia ja työkykyisempiä ihmisiä.
On hyvä muistaa että työhyvinvointi on sekä työntekijän että työnantajan vastuulla, eikä se toteudu mikäli molemmat osapuolet eivät kanna vastuutaan.
Työpaikalla, jossa työhyvinvointi on mallillaan, työn laatu, tuottavuus sekä turvallisuus kohtaavat. Työympäristössä kaikkien ammattitaitoa tulee kehittää ja rohkaista muita eteenpäin uusiin haasteisiin.
Työhyvinvointi tulee myös sovittaa jokaiselle työpaikalle sopivaksi, ja siihen tulee kiinnittää huomiota ja uudistaa ajan kuluessa. Sama muotti ei toimi kaikkialla – eikä kuulukaan, se on myös voimavara jolla, voi nostaa omalle työympäristölle ominaisia plussia ja miinuksia esille.
Takaamalla hyvinvoinnin työpaikoilla saamme entistä onnellisempia ja työkykyisempiä ihmisiä. Näin ollen myös paljon enemmän mahdollisuuksia kaikille osapuolille.
Työ ja vapaa-aika kulkevat käsi kädessä. On kuitenkin tärkeää erottaa näiden kahden välinen raja, jotteivat ne vie toisia mennessään.
Parhaimmillaan työpaikalta voi löytää elinikäisiä ystäviä, edetä alalla haluamaansa suuntaan ja rakentaa omaa tulevaisuuttaan.
Työhyvinvointi näkyy myös ulkomaille ja siitä huolta pitämällä olemme paljon kilpailukykyisempi maa kansainvälisten työntekijöiden silmissä. Suomi tarvitsee ulkomaisia osaajia ja tässä on meidän valttikorttimme siihen.