Mitä kuuluu, keskusta?

Tuoreena opiskelijajärjestön puheenjohtajana huomaan paljon pohtivani nuorisojärjestöjen roolia sekä puolueessa että yhteiskunnassa.

Puhumme paljon puolueena seinien leveydestä ja kattojen korkeudesta, mutta toimimmeko todella tämän fraasin mukaan?

Opiskelijat ja nuoret on helppo alentaa harjoitteleviksi hiekkalaatikkopoliitikoiksi, jotka välillä haastavat näkemyksiä turhankin tahdikkaasti.

Mutta ilman nuorisojärjestöjä puolueelta puuttuisi joukko omantunnon kirittäjiä, oikeita ja osaavia vaikuttajia. Niitähän tämä puolue tarvitsee.

Nuoria ei sytytä se, että kauemmin toiminnassa olleet virittelevät sanansäikeitä puolueen hautajaisiin ja apeana muistelevat, kuinka ennen oli kaikki paremmin.

Ketään meistä ei edistä itsesäälissä rypeminen ja aikaisempien kannatuslukemien liiallinen hekumointi. Puolueidentiteettimmekään tuskin löytyy kollegoilta oikealta tai vasemmalta.

Mitä, jos keskittyisimme rohkeasti olemaan historiasta ammentavia, nykyhetken tunnistavia, mutta rohkeasti tulevaisuuteen katsovia keskustalaisia?

Keskustalaisuudessa nuoria ja opiskelijoita houkuttelee aito mahdollisuus osallistumiseen, yhdenvertaisuus ja tulevaisuususko.

Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen ympäri Suomen ja ensikertalaisuuskiintiöiden poisto ovat oikeita askeleita innostuksen ja nuorisokannatuksen suuntaan.

Ilmassa on paljon myös epävarmuutta ja kysymyksiä. Kuinka käy opintolainan takaisinmaksun, jos en saakaan valmistumiseni jälkeen töitä? Uskallanko muuttaa kauemmas opiskelukaupungistani ja suorittaa kursseja verkkokorkeakoulussa? Onko valtion E-kirjasto vielä täyttä utopiaa? Onko minulla varaa perustaa opiskeluaikana perhettä?

Tai mitä, jos en enää jaksa? Erityisesti viime vuonna tämä kysymys nousi usealla esiin. Myös eri korkeakoulujen teettämät tutkimukset opiskelijoiden väsymisestä ovat karua luettavaa.

Tänä vuonna on rohkeasti panostettava ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön. Me päätämme, haluammeko muistaa vuoden 2021 hyvinvointiuudistusten vai epätoivon vuotena. 

Kun teoillamme näytämme, että välitämme aidosti nuorista ja opiskelijoista, herätämme luottamusta myös puolueeseen. Kuulluksi ja nähdyksi tulemisen voimaa ei ole syytä vähätellä.

Eveliina Leskelä Kirjoittaja on keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja.