Mihin sinua enää tarvitaan?
Eduskuntatalon pylväät sotkeneet mielenosoittajat muistuttavat Capitol Hillin Yhdysvalloissa vallannutta hörhöjoukkoa. Molemmissa tapauksissa suhtauduttiin kansanvaltaiseen elämänmenoon ylimielisesti. Itse asiassa Suomen töhrijät ovat kongressitalon valtaajien sukulaissieluja.
Hui hai demokratialle, me haluamme vaikuttaa ohi yhdessä tekemisen!
Pylväikön sotkijoiden ja kongressitalon valtaajien ajattelumaailmassa parlamentarismi on tullut tiensä päähän, joten siksi pitää tarttua suoran toiminnan keinoihin. Suora toiminta kääntyy lähes poikkeuksetta rikolliseksi toiminnaksi.
Eduskuntatalon töhrijöiden viesti oli, että sinua ei tarvita enää yhtään mihinkään. Sinä, vaaleissa äänestävä ja kansanvallan pelisääntöjä kunnioittava suomalainen, olet turha. Sotkijat nauravat sinulle ja väittävät, että edustuksellisuudella ei saavuteta mitään.
Aina ei saa kaikkea tässä ja heti. Se on kansanvallan perussääntö.
Asiat, arvot ja ilmiöt rakennetaan yhdessä. Siksi kansanvaltaisen elämänmenon tueksi on rakennettu vaikuttamisen väylät, yhteiset huoneensäännöt. Ne takaavat jokaiselle mahdollisuuden onnistua, mutta myös vahvistua pettymyksistä. Tälle suomalaisuudelle ominaiselle eetokselle eduskuntatalon töhrijät viittasivat kintaalla.
Suoran toiminnan kannattajia ja esimerkiksi eräitä ääripuolueiden kellokkaita yhdistää sitkon puute. Mutta on myös havaittavissa turhautumista ja osattomuuden tunnetta. Epäilemättä siksi niin moni kannattaa äänekkäimpiä räyhääjiä tai jättäytyy kokonaan sivustakatsojaksi.
Erityisesti nuoret aikuiset kokevat osattomuutta vaikuttamiseen. Siksi on tärkeää, että osallistumiseen kasvetaan jo varhain.
Esitänkin, että äänestysikärajaa lasketaan 16 ikävuoteen kaikissa vaaleissa. Tämä tarjoaisi mahdollisuuden olla mukana ja kasvaa kansanvaltaan voittoineen ja tappioineen.
Niin ikään lähidemokratiaa pitää jatkuvasti vahvistaa. Siksi on ollut surullista lukea eräiden hallituspuolueiden kellokkaiden vaatimuksia aluevaltuustojen lakkauttamisesta. Järjettömiä ehdotuksia.
Aluevaltuustot ovat nimenomaan lähidemokratiaa, jossa sinä ja minä voimme vaikuttaa palveluihimme ympärillämme.
Tulevissa kunta- ja aluevaaleissa sinä olet paras lähidemokratian tulenkantaja. Siksi kannattaa lähteä ehdolle tai tehdä työtä ehdokkaiden hyväksi. Lähidemokratia ja vaaleissa äänestäminen on suomalainen vastalause eduskuntatalon töhrijöille.