Kerro mitä se tarkoittaa 

Puheenvuoro

Syksyn piirikokouskierros on meneillään. Kokouksia sähköistävät syyskokouksen henkilövalinnat sekä ehdokkaiden nimeäminen eduskunta- ja europarlamenttivaaleihin.

Toki kokouksissa ehditään vaihtaa kuulumiset, vastailla aateystävien joskus hyvinkin visaisiin kysymyksiin ja ottaa vastaan selväsanaisia ohjeita asioiden hoitamiseksi.

Paineita kohdistuu nyt eduskuntaryhmän jäseniin. – Miksi ette kerro niistä hyvistä päätöksistä, joita olette tehneet? Vaatimuksen edessä tulee nöyräksi. Miksi meidän viestimme ei mene läpi?

Yksi ilmeisen huonosti viestitty asia on työllisyyden kohenemisen merkitys yhteiskunnalle. Hallitus on ohjelmansa mukaisesti tehnyt kymmeniä toimenpiteitä työllisyyden kohentamiseksi. Tätä vaikutusta puheenjohtaja Juha Sipilä avasi niin Pohjois-Pohjanmaan kuin Kainuunkin kokouksessa.

Mitä merkitsee, kun työllisyys kohenee yhden prosenttiyksikön verran? Se on noin 35 000 työpaikkaa, ja se parantaa julkista taloutta 1,4 miljardilla eurolla. Miljardissa on ykkönen ja yhdeksän nollaa, mutta mitä sillä saa? Mitä se tarkoittaa? 

1,4 miljardia euroa on suurin piirtein kaksi kertaa poliisin vuosibudjetti tai noin puolet vuotuisesta puolustusvoimien budjetista. Tai että Suomen ei tarvitsisi ottaa ensi vuonna lainkaan velkaa, jos työllisyys olisi prosenttiyksikön verran parempi. 1,4 miljardia euroa on ensi vuoden budjetissa valtion lisävelan määrä.

Meidän tulee väsymättömästi muistuttaa, että työllistämistä helpottavat toimet ovat siksi erittäin tärkeänä kohtana hallituksen listalla. Eikä työ tähän lopu. Lähivuosien isoin asia on parantaa edelleen työllisyyttä samalla, kun jo pidempään meneillään ollut työn, työelämän ja työmarkkinoiden muutos voimistuu.

Meidän pitää pystyä kertomaan, miten Matti tai Maija Meikäläinen selviää, kun ammatti katoaa kokonaan alta. Tai miten saadaan ne työelämän ja koulutuksen ulkopuolella kokonaan olevat Matit ja Maijat kiinni työhön.

Yhteiskunnan muutoksissa tarvitaan keskustalaista ajattelua ja keskustalaisia tekijöitä kertomaan, mitä se tarkoittaa. Keskustan tarinoita, juuri niitä, kaivataan tänään, tulevien vaalien alla ja erityisesti vaalien jälkeen.

  
Kirjoittaja on keskustanaisten puheenjohtaja.

Ulla Parviainen