Uudella ministerillä on näytön paikka

Pääkirjoitus

Uudella elinkeinoministerillä, kansanedustaja Mika Lintilällä (kesk.) on näytön paikka. Hänen ministeriönsä on tärkeässä osassa, kun Suomeen luodaan uusia työpaikkoja.

Lintilä valittiin tiukan äänestyksen jälkeen keskustan eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja meppiryhmän yhteisessä kokouksessa torstaina.

Pitkään elinkeinoministerinäkin ollut ja muutenkin kokenut kansanedustaja Mauri Pekkarinen hävisi niukasti, äänin 37-33.

Tulosta on ehätetty tulkitsemaan näpäytykseksi keskustan puheenjohtajalle ja pääministerille Juha Sipilälle. Sipilä näet ehdotti Lintilää, eikä hänen ehdokkaansa voitto ollut kuin muutaman äänen suuruinen.

Voi tulosta näpäytyksenäkin pitää, mutta keskustan ministerivalinnoissa on ennenkin äänestetty. Se on demokraattisen puolueen demokraattinen tapa valita useasta ehdokkaasta.

Samalla se kertoo jotain keskustan kansanvaltaisesta luonteesta. Toisin kuin monessa muussa puolueessa ”puheenjohtaja ehdottaa, ja porukka päättää”.

Tuskin Sipilälle tästä äänestyksestä harmia tuleekaan. Pekkarisen kerrotaan voimakkaasti vakuuttaneen valintakokouksessa arvostavansa Sipilän työtä – vaikka ei ihan aina samaa mieltä ole ollutkaan.

”Tuen leijonan tavoin, riippumatta siitä, miten nyt käy”, Pekkarisen tiedetään sanoneen. Ja niin tietysti pitää tehdäkin.

Kun vain yksi voidaan valita, ja hyviä ehdokkaita on monta, äänestyksen tulokseen on tyydyttävä.

Sipilä itse oli kertonut, että hänen listallaan oli viisi nimeä eduskuntaryhmästä. Valinta oli vaikea, mikä näkyi pääministerin kasvoiltakin torstaiaamuna.

Uusi elinkeinoministeri on kokenut parlamentaarikko, mutta ministerinä ensi kertaa.

Tiukka äänestystulos taitaa ollakin kovin haaste Lintilälle, joka aloittaa vuoden alussa ministerintyönsä. Hänen on ansaittava koko eduskuntaryhmänsä tuki.

Mutta mies tuntuu tietävän tämän itsekin. ”Arvostus ja tuki on hankittava joka päivä”, hän sanoi toimittajille valintansa jälkeen.

Tosin tätä työtä ei helpota se, että hänen edeltäjänsä elinkeinoministerinä on Olli Rehn. Suomen Pankin johtajaksi siirtyvän Rehnin taitoja arvostetaan yli puoluerajojen.

Mutta ei Lintiläkään eilisen teeren poika ole. Hän on eduskunnassa jo viidettä kautta, vaikka onkin paljon Pekkarista nuorempi. Hänellä on myös luja kokemus monenlaisista elinkeinoministerin alan tehtävistä. 

Lintilä saa nyt paitsi lentävän lähdön myös kiriapua eduskuntaryhmästä.