Saarikon viesti on syytä ottaa vakavasti

Pääkirjoitus

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko lähetti hallituskumppaneille vakavan viestin lauantaina Rovaniemeltä. Hän vaati puoluevaltuuston avauspuheessaan muita hallituspuolueita sitoutumaan budjettikuriin koronapandemian poikkeusolojen jälkeen.

Saarikko viittasi julkisuudessa käytyyn keskusteluun, jossa eräät SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat ovat haaveilleet yhteisestä kehyskurista luopumista. Hän varoitti, että keskusta ei tule olemaan sellaisessa hallituksessa, joka keimailee talousryhdin hylkäämisen kanssa.

Saarikko asetti samalla takarajan, mihin mennessä hänen pitää saada selvyys kumppaneiden sitoutumisesta kehyskuriin. Hän muistutti, että hänellä on valtiovarainministerinä vastuu ensi vuoden talousratkaisujen valmistelusta.

”Se työ ensi kevään kehysriihtä varten on nyt aluillaan. Aion käydä tämän periaatteellisen keskustelun kaikkien hallitusryhmien puheenjohtajien kanssa vielä ennen joulua. En jää odottamaan jäiden lähtöä Kemijoesta, jos tästä on erimielisyyttä”, Saarikko totesi.

Saarikon ulostulon vastaanotto kertoo, että rahaministerin onkin syytä olla huolissaan.

Julkisuudessa käyty keskustelu ei liene ainoa syy Saarikon ulostuloon.

Tuoreessa muistissa ovat viime kevään kehysriihi ja syksyn vääntö Veikkauksen edunsaajien menetysten korvaamisesta kolikkopelien tuoton romahtamisen vuoksi. Molemmat tapaukset kertoivat, että hallituksen on erittäin vaikea tehdä päätöksiä menojen sopeuttamisesta, suomeksi sanottuna leikkauksista.

Ensi keväänä pitäisi päättää mittavista leikkauksista ja työttömyysturvan uudistamisesta julkista taloutta vahvistavalla tavalla. Historian valossa Saarikon huoli hallituskumppaneiden sitoutumisesta näihin ratkaisuihin on perusteltu.

Saarikon ulostulon vastaanotto kertoo, että rahaministerin onkin syytä olla huolissaan.

Esimerkiksi sopii opetusministeri Li Anderssonin vastaus Saarikolle. Hän lupasi sunnuntaina, että puolue pitää kiinni siitä, mitä hallituksessa on sovittu. Samalla hän muistutti, että koronan vuoksi tehdyt yhteensä jopa 300 miljoonan euron lisäpanostukset lasten varhaiskasvatukseen ja koulutukseen päättyvät ensi vuonna.

Andersson ilmoitti puolueensa vaativan ensi kevään kehysriihessä jatkoa näille koronatoimille, toki summia mainitsematta.

Toisin sanoen kehyskuri ja leikkaukset sopivat periaatteessa mutta käytännössä Andersson vaatii kehysriihestä lisää rahaa hyviin tarkoituksiin.

Myös SDP:n poliitikot ovat ihmettelevinään, mistä Saarikko on huolissaan. Pääministeripuolueessa ei ilmeisesti uskota, että valtiovarainministeri on tosissaan.

Kannattaisi uskoa. Saarikko naulasi itsensä nyt niin tiukkaan kantaan, että siitä ei voi perääntyä. Lähiviikkojen keskustelut ratkaisevat oikeasti, onko hallituksella edellytyksiä jatkaa.