Perustuslakivaliokunta läpäisi tulikokeensa
Eduskunnan perustuslakivaliokunta sai torstaina valmiiksi lausuntonsa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevasta lakipaketista.
Valiokunta läpäisi tulikokeensa sorvaamalla yksimielisen lausunnon poliittisesti erittäin herkästä kokonaisuudesta. Valiokunnan vasemmistoliittolainen puheenjohtaja Annika Lapintie ansaitsee tästä saavutuksesta vilpittömän tunnustuksen.
Poliittiset intohimot päästettiin valloille vasta lausunnon tulkinnoissa, kun jokainen puolue poimi siitä esiin itselleen mieluisimmat kohdat.
Lausunnon olennainen sisältö on ollut julkisuudessa jo muutaman päivän ajan. Sen painavin kritiikki kohdistui sosiaali- ja terveyspalveluiden yhtiöittämisvelvoitteeseen ja valinnanvapauden toteuttamisen aikatauluun.
Valiokunnan mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden yhtiöittämisvelvoite on perustuslain vastainen. Kansalaisten yhdenvertaisuuden turvaamiseksi maakunnilla pitää olla mahdollisuus tuottaa palveluita myös itse, jos muita tuottajia ei ole tarjolla.
Kokoomuksen kunniaksi on todettava, että puolue osaa perääntyä hyvässä järjestyksessä.
Valinnanvapauden toteuttamisen aikataulun osalta perustuslakivaliokunta velvoitti käytännössä Juha Sipilän hallitusta palaamaan siihen järjestykseen, mistä sovittiin hallitusohjelmassa keväällä 2015. Valinnanvapaus oli sen mukaan tarkoitus toteuttaa asteittain sen jälkeen kun vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista olisi siirretty maakunnille.
Tämä aikataulu jouduttiin purkamaan marraskuun 2015 poliittisessa kompromississa, jossa hallitus sopi maakuntien määräksi 18 keskustan tahdon mukaisesti. Kokoomuksen vaatimuksesta valinnanvapauden aikataulua kiirehdittiin niin, että sen piti tulla voimaan samaan aikaan muun uudistuksen kanssa vuoden 2019 alussa.
Perustuslakivaliokunta totesi nyt painavin perustein tämän nopeutetun aikataulun mahdottomaksi.
Kokoomuksen kunniaksi on todettava, että puolue osaa perääntyä hyvässä järjestyksessä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi jo tiistaina eduskunnassa, ettei yhtiöittämisvelvoitteesta luopuminen ole mikään ongelma.
Perustuslakivaliokunnan yksimielisen lausunnon perusteella myös valinnanvapauden aikataulun rukkauksesta päästään varmasti sopuun hallituksessa.
Puolueet tulkitsivat torstaina valiokunnan lausuntoa tietenkin kukin omasta näkökulmastaan. Hallituspuolueet korostivat, että valiokunta ei kaatanut sotea vaan antoi vain selkeät ohjeet, miten lakiesityksiä pitää korjata.
Oleellista onkin, että perustuslakivaliokunta kannatti kaikkia hallituksen esittämiä uudistuksen tavoitteita yksimielisesti aina valinnanvapauden toteuttamista myöten.