Keskustan aurinko lähti uuteen nousuun

Pääkirjoitus

Keskustalle ennustettiin etukäteen rajua tappiota kuntavaaleissa. Toisin kävi. Keskusta menetti vaaleissa asemiaan edellisiin kuntavaaleihin verrattuna, mutta merkittävästi vähemmän kuin odotettiin.

Ennen vaaleja julkaistuissa kannatusmittauksissa keskustalle povattiin valtakunnallisesti noin 12 prosentin kannatusta. Tähän peilattuna keskustan tulos 14,9 prosenttia oli erinomainen.

Keskustan viimeisten viikkojen loppukiri ei tullut täytenä yllätyksenä. Keskustan kentältä tuli viimeisellä viikolla myönteistä palautetta puoluejohtoa myöten. Tällä kertaa nämä viestit eivät olleet katteettomia.

Ennen kuntavaaleja tuskin kukaan uskoi, että keskusta jättää vaaleissa perussuomalaiset taakseen.

PERUSSUOMALAISILLE tulos oli pettymys, vaikka puolueen kannatus nousikin selvästi edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Perussuomalaisten tavoitteena oli iskeä keskustan vahvoille alueille ja lyödä puolue kanveesiin.

Puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon viesti oli, että rökäletappio pakottaa keskustan irtautumaan hallituksesta. Puolueen kellokkaat toistivat tätä viestiä pitkin kevättä.

Ennen kuntavaaleja tuskin kukaan uskoi, että keskusta jättää vaaleissa perussuomalaiset taakseen. Tähän eivät välttämättä uskoneet keskustalaiset itsekään.

Vaalitulos olikin jättimäinen yllätys. Perussuomalaisten uho ei tuonut sille odotettua maakuntajytkyä.

KESKUSTAN kannatus on jäänyt useammissa vaaleissa peräkkäin kannatusmittauksia alhaisemmaksi. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa keskustan kannatus jäi 13,7 prosenttiin. Tulos oli keskustan historian huonoin.

Eduskuntavaalien jälkeen keskustan suosio on ollut gallupeissa jatkuvasti vielä tätäkin alhaisempi. Tätä taustaa vasten kuntavaalitulos oli puolueelle torjuntavoitto.

Odotettua parempi tulos on helpotus myös puolueväelle. Hyvästä tuloksesta puolue saa kiittää suurta ehdokasjoukkoa ja ehdokkaiden tekemää vaalityötä vaikeassa poliittisessa tilanteessa.

Keskustan on nyt helpompi lähteä rakentamaan uutta nousua puheenjohtajansa Annika Saarikon johdolla. Kuntavaalien kolmossija kertoo, että puolueen vastuulliselle politiikalle on kysyntää myös tulevaisuudessa.

Ennakoitua paremmasta tuloksesta huolimatta keskusta ei voi jäädä lepäämään laakereilleen ja toivoa, että paluu suurten joukkoon tapahtuu itsestään.