Itävallan skandaalilla on suora yhteys Suomeen

Pääkirjoitus

Itävaltaa ravistelee vakava poliittinen skandaali, joka puhkesi vain viikkoa ennen ensi sunnuntain eurovaaleja.

Julkisuuteen nousi viime viikon lopulla ennen vuoden 2017 vaaleja Ibizalla kuvattu video, jossa Itävallan vapauspuolueen johtaja, nykyinen varakansleri Heinz-Christian Strache keskusteli yhteistyöstä venäläisen oligarkin sukulaiseksi esittäytyneen naisen kanssa.

Strache oli valmis ottamaan lahjuksia ja lupaili vastapainoksi tuottavia julkisia urakoita venäläisille liikekumppaneille. Lisäksi hän toivoi yhden bulevardilehden siirtymistä venäläisomistukseen niin, että uusi omistaja muuttaisi lehden linjan suosiolliseksi hänen puolueelleen.

Strache rikkoi videolla lähes kaikkia läntisen demokratian ja oikeusvaltion perusarvoja korruption vastustamisesta ja lehdistönvapaudesta alkaen.

Strache myönsi videon aidoksi. Kaikki muu onkin sitten epäselvää.

Videolla mainittu venäläinen oligarkki on kiistänyt tuntevansa videolla esiintyvää naista, ja myös Venäjän hallitus on kiistänyt osuutensa asiaan.

Kaikesta päätellen Strache meni Ibizalla varta vasten hänelle viritettyyn ansaan. Tämä asettaa hänen arvostelukykynsä entistäkin kyseenalaisemmaksi.

Kysymys kuuluu, kuka ansan viritti? Ja miksi vuonna 2017 kuvattu video vuodettiin julkisuuteen juuri nyt, viikko ennen eurovaaleja?

Väistämättä herää epäily, että tarkoitus oli vaikuttaa eurovaaleihin heittämällä epäilyksen varjo Itävallan Vapauspuolueen ja muiden Euroopan populistipuolueiden ylle.

Monien maiden viranomaiset ovat olleet huolissaan Venäjän vaikutusyrityksistä demokraattisiin vaaleihin aina Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleista lähtien.

Nyt taidettiin juuri tällainen vaikutusyritys nähdä, ja olisi mielenkiintoista tietää, mistä suunnasta se tuli.

Perussuomalaiset ovat hakeutumassa eurovaalien jälkeen europarlamentissa oikeistolaisten populistipuolueiden uuteen ryhmään, johon myös Strachen Vapauspuolue on liittymässä.

Vapauspuolue nousi Itävallan hallitukseen vuoden 2017 vaalien jälkeen. Vaalit voitti Itävallan konservatiivipuolue nuoren ja karismaattisen Sebastian Kurzin johdolla.

Kurz lopetti pitkän yhteistyön kauden sosiaalidemokraattien kanssa ja poimi kumppanikseen vapauspuolueen. Kurz otti ison riskin, joka nyt laukesi.

Kurzille ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin hallituksen ero ja uusien vaalien järjestäminen. Itävallan puolueilla on täysi työ palauttaa kansalaisten luottamus politiikkaan.

Itävallan skandaalilla on yhteys myös Suomeen. Perussuomalaiset ovat hakeutumassa eurovaalien jälkeen europarlamentissa oikeistolaisten populistipuolueiden uuteen ryhmään, johon myös Strachen Vapauspuolue on liittymässä.

Monilla tämän koalition puolueilla on läheiset yhteydet Kremliin, ovatpa jotkut saaneet Venäjältä suoraa taloudellista tukeakin.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari osallistui viikonvaihteessa uuden ryhmän perustamista pohjustavaan kokoukseen Italian Milanossa. Hänen mukaansa joidenkin puolueiden Venäjä-yhteydet eivät ole este uuden ryhmän kokoamiselle.

Varmaa kuitenkin on, että puheenjohtaja Jussi Halla-aho saa selittää perussuomalaisten roolia uudessa puolueryhmässä vielä moneen kertaan tämän viikon vaalikeskusteluissa.